петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    837 прочитания

    Бизнес климатът през май се подобрява

    Той се повишава с близо 12 пункта спрямо април, показват данните на националната статистика
    01 юни 2020, 12:57 a+ a- a

    През май 2020 г. стопанската конюнктура в страната отбелязва положителна промяна в сравнение с последните три месеца, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Общият показател на бизнес климата се покачва с 11,8 пункта спрямо април в резултат на позитивните мнения на стопанските ръководители от всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

    Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се повишава с 11,4 пункта, което се дължи на по-благоприятните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно настоящата производствена активност се оценява като намалена, докато прогнозите за дейността през следващите три месеца са по-позитивни.

    Бизнес климатът в строителството нараства със 17,3 пункта главно поради оптимистичните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По тяхно мнение настоящата строителна активност остава намалена, докато прогнозите им за следващите три месеца са по-благоприятни.

    Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 16,2 пункта в резултат на подобрените прогнози на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира и повишени очаквания по отношение на обема на продажбите и поръчките от доставчиците (както от вътрешния, така и от външния пазар) през следващите три месеца.

    През май съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се увеличава с 2,5 пункта, което се дължи на по-благоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена, докато очакванията за следващите три месеца леко се подобряват.

    Най-сериозните затруднения за бизнеса остават несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от страната, недостатъчното търсене от чужбина, затрудненията, свързани с недостига на работна сила, конкуренцията в бранша и факторът „други“.

    Относно продажните цени, с изключение на сектор строителство, не се очакват промени. Строителните предприемачи предвиждат известно повишаване на продажните цени в сектора, макар преобладаващата част от тях да очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 23 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство