сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4458 прочитания

    Българката Стефани Станчева ще съветва Макрон как да се справи с икономическата криза

    Френският президент създаде комисия от 26 международни експерти, който ще работят по големи икономически предизвикателства след кризата с коронавируса
    03 юни 2020, 09:35 a+ a- a

    Стефани Станчева, професор по икономика в Харвард, с която Economy.bg ви запозна миналата година, ще съветва френския президент Еманюел Макрон. Родената в Кричим българка е част от комисия от 26 "мъдреци" от цял свят, която ще трябва да представи доклад през декември по три големи икономически предизвикателства след кризата с коронавируса: климат, неравенство и застаряване на населението. Стефани Станчева ще дава препоръки по отношение на огромния проблем с неравенството в обществото.

    Комисията, създадена в петък, ще бъде ръководена от Жан Тирол, носител на Нобелова награда за икономика за 2014, и Оливие Бланшар, бивш главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ), пишат френски медии.

    Сред останалите експерти в екипа са икономистът от Харвард Дани Родрик, Карол Пропър (Imperial College London), Аксел Бьорш-Зупан (Center of Munich on the economics of aging), Пол Кругман (Princeton), Питър Даймънд (MIT), Даниел Коен (École Normale Supérieure), Филип Агион (член на Collège de France), Лоранс Буун, главен икономист на ОИСР, и др.

    Миналата година  Стефани Станчева беше отличена с престижната френска награда за най-добър млад икономист, която се връчва от френския вестник Le Monde и института Le Cercle des économistes. 34-годишната българка е и член на икономическия съвет към френския премиер. Тя е и сътрудник в американското Национално бюро за икономически изследвания и изследовател в Центъра за изследване на икономическата политика. Завършва икономика в Кеймбридж, учи в Политехниката и във Висшето училище по икономика в Париж. Има докторска степен от Масачузетския технологичен институт(MIT).

    В отговор на въпрос на Economy.bg как може да бъде адресирано растящото неравенство по света и каква роля има за това данъчното облагане и дали тя е съгласна с Уорън Бъфет, че най-богатите не плащат справедлив дял данъци Станчева отговори, че "един начин да се реагира на нарастващото разслоение в обществото е въвеждането на прогресивен данък върху доходите и значителната натрупана собственост". Цялото интервю с нея може да си припомните тук.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 16 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 17 часа
    преди 17 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 20 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 20 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд