петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1214 прочитания

    Великобритания може да предложи гражданство на милиони от Хонконг

    04 юни 2020, 16:57 a+ a- a

    Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че предложеният от Китай закон за сигурност на Хонконг рискува да наруши гражданските prawa, заложени в законодателството на местността. Джонсън обеща, че Великобритания ще „уважи задълженията си“ и Островът няма да „изостави Хонконг, ако Пекин наложи нови законови мерки за бившата британска колония“.

    Великобритания се притеснява, че новото законодателство ще застраши институциите, независимите законови мерки и свободата на пресата, които са в основата на позицията на Хонконг като глобален бизнес хъб.

    „Хонконг е успешен, защото хората му са свободни. Те могат да обсъждат и споделят нови идеи, изразявайки себе си както желаят. Те живеят според закона, който е защитен от независими съдилища. Мнозина, живеещи в Хонконг, се притесняват за начина си на живот, който Китай обеща, че ще уважи. Мнозина смятат, че свободите им са застрашени. Ако Китай продължи да оправдава страховете им, Великобритания не може с чиста съвест да вдигне рамене и да обърне гръб. Вместо това ще уважим задълженията си и ще предоставим алтернатива“, сподели Джонсън.

    Островът обмисля да предложи възможността за британско гражданство, облекчавайки правилата за емиграция за всеки от Хонконг, който има международен задграничен британски паспорт. Стратегията ще позволи на 350 хил. души с подобни паспорти да посетят Великобритания без виза за 12 месеца и да работят в Обединеното кралство. Това ще им позволи по-лесно да получат британско гражданство. Освен това Великобритания ще позволи на други 2,5 млн. жители на Хонконг да получат международен задграничен британски паспорт. 

    Паспортите бяха издадени на местни жители преди завръщането на територията в ръцете на Китай през 1997 след 150 години британско владичество.

    В отговор Китай заяви, че Великобритания трябва да „загърби манталитета си от Студената война, да спре да мисли като колонизатор и да уважи и разпознае, че Хонконг е завърнат на Китай“. 

    „Лондон трябва незабавно да спре да се меси в отношенията между Хонконг и Китай или това ще има негативни последици“, заяви китайският министър на външните работи Жао Лиджаин.

    Пекин споделя, че предложеният закон ще бъде гласуван в Хонконг и цели да се бори с тероризма и сепаратизма. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 14 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 15 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам