неделя, 09 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  493 прочитания

  Кофас: възстановяването след големия шок от пандемията тръгва бавно

  Икономистите очакват 6% ръст на БВП за България
  18 юни 2020, 09:31 a+ a- a

  Очаква се икономиката на Европа да премине от период на шок към поетапно възстановяване, като неговият темп ще бъде различен по сектори, прогнозираха Грегорж Шилевич, регионален икономист на Кофас груп и Деклан Дали, изпълнителен директор на Кофас за ЦИЕ. По време на регионалния уебинар на тема „Икономиките в ЦИЕ след премахване на ограниченията“ те обявиха, че с изменението на кривата на заразените хора по света, през второто тримесечие на 2020 г. се наблюдава по-бързо възстановяване на някои сектори като фармацевтичния, хранително-вкусовия и секторът на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) и по-слабо в сектори като автомобилния и транспортния.

  „Започва постепенно и плавно съживяване на бизнеса, но индикаторите сочат, че темпът на възстановяване ще бъде много различен по сектори. Достигнахме до следващото ниво на развитие и преминаване през шока, но възстановяването ще бъде бавно и постепенно. В случай на преминаване на икономиката през базовия сценарий, без втора вълна на зараза през есента, очакваме позитивно развитие на макроикономическите индикатори.“, сподели Грегорж Шилевич 

  Три месеца след началото на възстановяването, икономиката е все още далеч от възвръщане към нормалните си темпове. Въпреки че ставаме свидетели на все повече добри новини и позитивни индикатори на макро ниво, все още се наблюдава изоставане между макроикономическите и микроикономическите показатели. Сектори като автомобилния и транспортния остават силно засегнати, наред със сектори като енергетика, текстил и търговия, като при последните вече започват да се отчитат известни подобрения. Очаква се тяхното постепенно възстановяване, в случай че не се появи втора вълна на вируса. 

  Прогнозни сътресения за нетния дълг и оборота по сектори през второто тримесечие на 2020 г. (Iзточници: Coface, Thomson Reuters)

  Според Шилевич, несъмнено ни очаква рецесия, която ще бъде много по-тежка от тази през 2009 г. Въпреки очакваното постепенно възстановяване през 2021 г. ( + 5,1%) и при липсваща втора вълна от пандемията от коронавирус, БВП ще бъде между 2 и 5 пункта по-нисък в Съединените щати, Еврозоната, Япония и Обединеното кралство, в сравнение с нивата от 2019 г.

  Съгласно последните данни, Кофас отчита рязко свиване на продажбите на дребно в България през месеците март и април, съпоставено с тези през януари и февруари, а основната причина за това са въведените мерки, свързани с овладяването на разпространението на COVID-19. Различни са показателите в Румъния и Унгария, които не само остават непроменени, но и дори са положителни. Въпреки регистрирания рязък спад, икономистите посочиха позитивната си прогноза за страната ни, като очакват ръст на БВП от 6%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  07 август 2020, 16:09
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  07 август 2020, 15:24
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:55
  Ръст на потребителското доверие у нас през юли
  И градското, и селското население очаква очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата година
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват