петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1036 прочитания

    Премиерът Борисов и вицепремиерът Захариева се срещнаха с германския външен министър Хайко Маас

    Надяваме се на подкрепата на България, разчитаме на вас, заяви германският първи дипломат
    19 юни 2020, 08:59 a+ a- a

    „Има една хубава символика – България е влязла в Европейския съюз по време на Германско председателство през 2007 г., а сега от 1 юли отново очакваме немското председателство да разреши важни актуални теми“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата си с министъра на външните работи на Федерална Република Германия Хайко Маас. В този контекст премиерът Борисов отбеляза, че страната ни изключително много разчита през юли, когато Германия оглавява Съвета на ЕС, България да бъде приета в Банковия съюз и в чакалнята (ERM II) на еврозоната. „Изпълнили сме абсолютно всички критерии“, подчерта Борисов пред Хайко Маас. 

    Във фокуса на разговора бе преодоляването на социално-икономическите последици от пандемията от коронавируса. „Имахме най-либералните мерки, но навреме ги използвахме. Сега много важно е бързо да възстановим икономиките и да се научим да живеем с този проблем“, посочи премиерът Бойко Борисов. Двамата бяха единодушни, че сега, повече от всякога, на Европа е нужно единство и солидарност за справяне със социалните и икономическите последици от коронавируса. Българският премиер приветства мотото на Германското председателство, стартиращо от 1 юли – „Заедно за възстановяване на Европа“.

    По време на срещата министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че в този решаващ момент за Европа страната ни подкрепя намерението на Германското председателство да приключи спешно преговорите по Многогодишната финансова рамка. „Бързо политическо споразумение и финализиране на съответното законодателство са от важно значение за прилагането на всички мерки и стартиране на новите програми без забавяне“, заяви Борисов. Българският премиер посочи, че солидарността, кохезията и конвергенцията трябва да останат в центъра на плана за възстановяване на Европейския съюз. „Зеленият преход и дигиталната трансформация са също ключови цели в процеса на връщане към нормалното функциониране на нашите икономики и към устойчив растеж“, добави Бойко Борисов.

    Насърчаването на двустранното сътрудничество в областта на туризма между България и Германия също беше обсъдено в хода на разговора. Българският премиер изтъкна, че страната ни бе една от първите държави в Европа, която въведе мерки за ограничаване разпространението на вируса, както и последващи финансови и икономически инструменти в подкрепа на сектора. 

    „В момента сме в период, в който трябва бързо да предприемем мерки за възстановяване на икономиките на страните ни и общия пазар. Затова много бързо трябва да постигнем съгласие за новия инструмент, предложен от Европейската комисия, и за следващия общ европейски бюджет“, заяви Екатерина Захариева в разговорите си с германския външен министър Хайко Маас, когото прие на посещение в София, посветено на германското председателство на Съвета на ЕС от 1 юли.

    Тя подчерта категоричната българска подкрепа за приоритетите на германското председателство, сред които на първо място е справяне с последиците от коронавируса. 

    „Очакванията ни от германското председателство са големи. Трябва да направим възможното всички заедно в ЕС да постигнем съгласие по предложението на ЕК, защото икономиките ни са толкова свързани“, каза външният ни министър. 

    Хайко Маас благодари за приятелското отношение и за възможността да представи приоритетите на председателството. „Надяваме се на подкрепата на България като конструктивен стратегически партньор в рамките на нашето председателство. Ще разчитаме на вас“, каза германският външен министър. По думите му пандемията е показала някои слабости на Европа, но и силните страни, каквато е солидарността. Според него предложението на ЕК за възстановяване е добра основа, но всяка страна членка трябва да е готова на компромиси, за може средствата да бъдат целенасочено използвани.

    Екатерина Захариева поздрави Хайко Маас за германския девиз на председателството „Заедно. Да направим Европа силна отново“. „Няма по-добро мото, особено в този момент“, подчерта външният ни министър.

    Двамата министри обсъдиха и мерките срещу коронавируса в двете страни, възстановяването на пътуванията и отражението на кризата върху икономическите връзки. Екатерина Захариева подчерта значението на Германия като основен стратегически и търговски партньор на България. Двустранната търговия през 2019 г. постигна рекорд от 8,5 млрд. евро с ръст от 3,7 на сто. Външният ни министър изрази надежда, че при навременни мерки спадът заради кризата в двустранния стокообмен няма да е голям. Екатерина Захариева покани германските туристи да дойдат и това лято у нас. За миналата година страната ни е била посетена от близо 800 000 германски туристи.

    „Искам да уверя и Хайко Маас, и германските граждани, че те са добре дошли в България. Страната ни в момента е сигурна дестинация“, заяви българският външен министър.

    Хайко Маас оцени високо мерките, предприети от България по време на пандемията. „България взе навременни и адекватни мерки за борба с коронавируса. Надявам се много германски туристи да дойдат това лято у вас, защото показахте, че сте сигурна и безопасна страна. Виждаме колко е важно да работим изключително тясно и за в бъдеще, за да осигурим безопасността и здравето на нашите граждани“, заяви германският външен министър.

    Екатерина Захариева изрази надежда, че до 1 юли Европейският съюз ще постигне общи критерии и решение за отваряне и на външните граници на ЕС.

    По време на разговорите бе обсъдена и „зелената“ сделка, миграционната политика на ЕС, дебатът за бъдещето на Европа, Брекзит.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 26 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март