петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1549 прочитания

    ЕП призова за приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген

    Парламентът призовава за бързо и пълно възстановяване на свободното движение през границите
    23 юни 2020, 08:42 a+ a- a

    Членовете на ЕП призовават Съвета и държавите членки да увеличат усилията си за завършване на процеса на интегриране в Шенгенското пространство и да предприемат необходимите стъпки за приемането на България, Румъния и Хърватия.

    Необходимо е бързо завръщане към напълно функциониращо Шенгенско пространство, за да се гарантира свободата на движение и икономическото възстановяване на ЕС, казват евродепутатите.

    Те изразиха своята загриженост относно продължаващия контрол на вътрешните граници в Шенгенското пространство и въздействието му върху хората и бизнеса в резолюция, приета в петък с 520 гласа „за“, 86„против“ и 59 „въздържал се“.

    Евродепутатите подчертават, че бързото и координирано завръщане към напълно функциониращо Шенгенско пространство е от изключително значение за гарантиране на свободата на движението, едно от основните постижения на европейската интеграция, както и за гарантиране на икономическото възстановяване на ЕС след пандемията. Членовете на ЕП отхвърлят всяко некоординирано, двустранно действие от страна на отделни държави от ЕС и изтъкват важността на принципа на недискриминация при повторното отваряне на границите.

    Евродепутатите също така настоятелно призовават за обсъждане между държавите членки и Съвета, Комисията и Парламента на план за възстановяване на Шенгенското пространство, за да се предотврати превръщането на временния контрол на вътрешните граници в почти постоянен. Планът трябва да включва и планове за действие при извънредни ситуации при потенциална втора вълна

    Председателят на комисията на ЕП по граждански свободи и докладчик Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания) заяви: „Макар и да е добра новина, че все повече ограничения на вътрешните граници се премахват, начинът, по който това се извършва оставя много да се желае. Без връщането към напълно функциониращо Шенгенско пространство, продължава да липсва основна стъпка по пътя към възстановяването. Пълното връщане към свободното движение, без дискриминация, взаимно доверие и солидарност са от изключително значение и сред основните ценности на ЕС“.

    Бъдещето на Шенгенското пространство: ново управление и разширяване
    В средносрочен план евродепутатите подчертават, че е необходимо да се обмисли как да се засили взаимното доверие между държавите членки и да се гарантира истинско европейско управление на Шенгенското пространство. В светлината на новите предизвикателства те призовават Европейската комисия да предложи реформа на управлението на Шенгенското пространство.

    Допълнителна информация
    След като въведоха проверки на вътрешните граници, за да ограничат разпространението на пандемията от COVID-19, страните от ЕС започнаха постепенно да премахват контрола и свързаните с тях ограничения за пътуване. Европейската комисия препоръча на държавите от Шенгенското пространство да премахнат контрола по вътрешните си граници до 15 юни 2020 г. и създаде онлайн платформа, наречена „Re-open EU“, съдържаща актуална информация за пътуващите.

    Шенгенското пространство включва повечето европейски държави, без България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния. От държавите извън ЕС, към Шенгенското пространство са се присъединили Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. На 14 юни Европа ще празнува 35-тата годишнина от подписването на споразумението в Шенген (Люксембург), което премахва контрола по вътрешните граници на ЕС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове