вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1239 прочитания

    Тръмп забрани правото на някои чуждестранни работници да влизат в САЩ

    Бизнесът в страната се обяви против решението за блокиране на висококвалифицирани работници и мениджъри
    23 юни 2020, 12:21 a+ a- a

    Американският президент Доналд Тръмп издаде президентска прокламация, която забранява влизането в страната на някои групи чуждестранни работници. От сряда (24 юни) до края на годината се отменя издаването на визи H-1B за квалифицирани работници, L визи – за мениджъри и специализирани кадри, които се прехвърлят в рамките на компанията, H-2B визи за сезонни работници (ползвани от бизнеси, занимаващи се с ландшафт и др.), J визи за културен обмен, които обхващат и au pair (жени, които помагат с домакинската работа и/или отглеждането на деца в замяна на подслон и храна).

    Отмяната на визите ще разкрие 525 000 работни места за американски работници, съобщиха от президентската администрация, без да обяснят как са стигнали до тази бройка. В същото време подчертаха, че ходът има за цел да „върне американците на работа колкото се може по-скоро“, пише „Ройтерс“.

    Според много бизнеси, сред които големи американски технологични гиганти и Американската търговска камара, отмяната на визите ще попречи на икономическото възстановяване след удара, нанесен от пандемията.

    Критици на мярката отбелязаха, че Тръмп използва пандемията, за да постигне дългосрочната си цел да ограничи имиграцията в страната. Ефектът от прокламацията в близко бъдеще вероятно ще е ограничен, тъй като консулствата на САЩ по света са затворени в по-голямата си част и не издават визи.

    Прокламацията не включва хората, които вече са в САЩ, както и тези, които притежават валидна виза, но те ще имат нужда от валиден документ, който им позволява да влязат в страната.

    Изключение има за работниците, които са част от веригите за доставка на храна, както и хората, чието влизане в страната се счита за важно за националния интерес.

    В изявление Софтуерния алианс BSA, чиито членове са Microsoft и Slack, призоваха президентската администрация да „се въздържа от забраняване на заетост от висококвалифицирани чуждестранни специалисти“ и добавя „тези рестрикции ще се отразят негативно върху американската икономика“ и ще намалят възможностите за наемане на американците.

    Според Дъг Ранд, съосновател на Boundless промигрантска група, която помага на семейства да се справят с американската имиграционна система, фактът, че H-2A визите, които вкарват в страната селскостопански работници, са изключение от забраната говори, че „големите земеделски интереси са единствените, които имат влияние върху имиграционната политика на тази администрация“.

    Много бизнес групи лобираха против забраната преди тя да бъде оповестена, отбелязва още „Ройтерс“. Според Сара Пиърс, анализатор в Института по миграционна политика във Вашингтон (Migration Policy Institute), новата заповед ще блокира влизането в САЩ на 219 000 чуждестранни работници до края на 2020 г. „Това внася още повече хаос в една вече хаотична ситуация за много американски компании“, отбелязва тя.

    „Администрацията предполага, че тези компании не са търсили хора на американския пазар на труда, което повечето от тях са направили преди да се захванат със сложните процеси по вкарване на чуждестранни работници“, обяснява Пиърс.

    Мич Векслър, управляващ партньор в адвокатска кантора Fragomen обяснява, че заповедта ще навреди на клиентите му в секторите на социалните медии и безжичните комуникации, както и на други технологични компании. Работодателите „не биха плащали много пари, за да подават тези документи и да наемат адвокати, като мен, ако можеха да наемат американци за тези позиции“, казва той.

    Освен това Доналд Тръмп удължи действието на своя прокламация от април до края на годината. Тя блокира някои чужденци да получат статут за постоянно пребиваване в страната. От президентската администрация обясниха, че това ще освободи около 50 000 работни места за американци, но не предоставиха подробности. 

    Американското бюро по гражданство и имиграция съобщи, че през фискалната 2019 година са подадени 15 269 петиции за H-1B визи за работни места в системата на здравеопазването. 

    Президентската администрация планира още промени в имиграционната политика, които ще засегнат временните разрешителни за работа, промяна в лотарийният принцип на H-1B визите, както и разрешителните за търсещите убежище и документите, които им позволяват да работят в страната.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 33 минути
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 45 минути
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 2 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 3 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 3 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 4 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес