събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1999 прочитания

    Очаква се рязък спад в раждаемостта в глобален мащаб

    Ново проучване показва, че населението в България ще намалее до 2,6 млн. души до 2100 г.
    16 юли 2020, 11:31 a+ a- a

    Ново проучване, публикувано в научното издание Lancet, показва, че коефициентът на раждаемост в глобален мащаб ще се свие до 1,7 през 2100 г. Коефициентът на раждаемост е средният брой живи деца, които една жена ражда. Ако той е под 2,1, размерът на населението започва да се свива. 

    През 1950 г. коефициентът на глобална раждаемост е бил 4,7. Учени от университета за здравни показатели и оценка са установили, че той е намалял почти наполовина през 2017 – 2,4. Проучването, което са направили, прогнозира, че той ще се свие до 1,7 през 2100 година.

    Намаляващата раждаемост означава, че почти всички държави ще имат свиващо се население до края на века. 23 нации, включително испанската и японската, се очаква да намалеят наполовина до 2100 година. Освен това населението в държавите ще застарее драматично – хората, навършващи 80 години, ще са толкова, колкото деца се раждат.

    Според изчисленията на учените, населението на Земята ще достигне най-голям брой през 2064 г. - 9,7 милиарда, а в края на века ще е вече 8,8 милиарда.

    „Това е доста голямо откритие. По-голямата част от света преминава към естествено намаляване на населението. Мисля, че е невероятно трудно да се осмисли и да се осъзнае колко голямо нещо е това. Изключително е, ще трябва да реорганизираме цели общества“, казва пред BBC проф. Кристофър Мъри, един от учените, участвал в проучването.

    Причината за намаляващата раждаемост се крие във факта, че все повече жени са образовани и работят. Освен това има много по-широк достъп до контрацепция, което води до това жените да раждат по-малко деца. В много отношения намаляващата раждаемост е история за успеха, пише BBC.

    Сред най-засегнатите държави от намалената раждаемост ще са Япония, Италия, Испания, Португалия, Тайланд и Южна Корея. Очаква се населението на Япония да се свие от 128 млн. през 2017 г. до по-малко от 53 млн. в края на века. За същия период от време населението на Италия ще намалее от 61 на 28 милиона души. Това са само 2 от общо 23 държави, за които се очаква населението да намалее наполовина до края на века. 

    Най-многолюдната държава в света е Китай. Очаква се максималният брой население там да достигне 1,4 млрд. души в рамките на следващите 4 години, след което ще намалее почти наполовина до 732 млн. през 2100 г. Тогава Индия ще стане най-многолюдната държава в света.

    Това ще бъде наистина глобален проблем, като 183 от 195 страни имат коефициент на раждаемост под нивото на заместване. Според проучването броят на децата под 5 години ще се свие от 681 млн. през 2017 г. до 401 милиона през 2100 г. В същото време броят на хората над 80 години ще се увеличи от 141 млн. през 2017 г. до 866 млн. през 2100 г.

    Според проучването най-голям брой население България е имала през 2017 г. - 7,05 млн., а до 2100 г. то ще намалее до 2,62 млн. души. Раждаемостта през 2017 г. е била 1,47, а през 2100 г. ще е 1,25.

    Според проф. Мъри тази тенденция ще създаде огромна социална промяна в глобален мащаб, защото при „обърната пирамида“ на населението, където възрастните са повече от младите, кой ще плаща данъци, кой ще плаща за здравни грижи за възрастните, кой ще се грижи за тях и ще могат ли хората изобщо да се пенсионират?

    Няма ясен отговор как да се преодолее тази криза, но учените предупреждават, че намаляващата раждаемост не бива да пречи или да обръща процеса по образоване на жените и достъпа им до контрацепция. Проф. Щайн Емил Волсет казва: „Мерките срещу намаляващото население вероятно ще станат приоритет в много държави, но това не бива да компрометира усилията за подобряване на женското репродуктивно здраве или правата на жените.“

    Според проф. Ибрахим Абубакар, University College London, ако тези прогнози са дори наполовина верни, миграцията ще се превърне в необходимост за всички нации, не в опция. За да имаме успех, имаме нужда от фундаментално преосмисляне на глобалната политика. Разпределението на население в работоспособна възраст ще е решаващо за това дали населението ще просперира или ще загине, казва още той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 22 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство