петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1303 прочитания

    Българите вече гледат по-спокойно на ситуацията с коронавируса

    Работата от вкъщи събира осезаема подкрепа – 47% не биха имали нищо против често да работят от къщи
    24 юли 2020, 13:45 a+ a- a

    Въпреки по-високия процент положителни тестове последния месец, българите сега гледат по-спокойно на ситуацията с коронавируса в сравнение с времето преди месеци, показва изследване „лице в лице“ на агенция „Галъп интернешънъл“, проведено между 2 и 10 юли.

    През юли 35% избират опцията „коронавирусът е огромна заплаха“, но 46% са по-близо до мнението „Коронавирусът е като грипа и не е толкова опасен“. Останалите се колебаят.

    Вероятно това се дължи на своеобразно „обществено свикване“ със заплахата. Тя като че ли вече не е толкова непозната.

    Въпросът ясно очертава различията между поколенията – сред най-възрастните закономерно надделява по-голям респект пред вируса, докато при по-младите по-чувствително разпространено е спокойното гледище.

    Все пак, повечето хора продължават да възприемат официалната теза по повод коронавируса – в станалата емблематична напоследък двойка, 47% одобряват Мутафчийски, а 28% – Мангъров. Като че ли подкрепата за Мангъров е локализирана главно при представители на опозиционни партии като БСП и Слави Трифонов.

    49%, например, подкрепят работата на националния щаб срещу коронавируса, а 34% не одобряват. На фона на отношението на обществото към вируса в последните седмици, тази подкрепа за действията на щаба изглежда по-скоро протоколна. Явно е, че българите вече в голяма степен разчитат на собствената си отговорност.

    В този контекст беше проверено и отношението към някои потенциални ограничения заради вируса. Като че ли най-сериозни дялове респонденти приемат да ограничат посещения на молове и ресторанти, а най-малък дял са склонни да намалят времето с приятели.

    Това, разбира се, се дължи и на жизнения стандарт, който – особено в случай на по-възрастните хора – не благоприятства посещението на търговски комплекси и ресторанти. В отговорите се оглежда и декларативност – особено що се отнася до молове и ресторанти.

    Любопитното е, че работата от вкъщи събира осезаема подкрепа – 47% не биха имали нищо против често да работят от къщи, а 32% намират аргументи против.

    Не се открива изявена подкрепа за дистанционното обучение. Тук обществото реагира по-скоро предпазливо и 46% се обявяват „против“, а 28% са „за“. Има и цели 26%, които не могат да преценят.

    И тук е видима разликата в готовността на различните поколения да приемат нововъведения. А и може би немалко родители не биха искали децата да остават вкъщи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 12 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 13 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 20 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 21 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава