петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1295 прочитания

    ЕК: Страните от ЕС да диверсифицират 5G доставчиците си

    24 юли 2020, 16:52 a+ a- a

    Страните от ЕС трябва да предприемат спешни действия, за да диверсифицират доставчиците на 5G мрежите си. Това отбелязва Европейската комисия с публикуван днес доклад, съобщава Reuters.

    Докладът идва на фона на натиска от САЩ към Европа да последва Великобритания и да забрани на китайската Huawei достъп до 5G мрежите си, посочва Reuters.

    Основни изводи на доклада относно инструментите на ЕС за 5G са:

    По прилагането на част от мерките вече е постигнат добър напредък, по-специално в следните области:

    - В голяма част от държавите членки законодателните правомощия на националните регулаторни органи по отношение на сигурността на 5G са засилени или са в процес на засилване, включително законодателните правомощия по отношение на възлагането на поръчки за доставка на мрежово оборудване и предоставяне на услуги от оператори.

    - В няколко държави членки вече са въведени мерки за ограничаване на участието на доставчици въз основа на техния рисков профил, а в много други подготовката на такива мерки е в напреднал етап. В доклада се съдържа призив към останалите държави членки да постигнат напредък и да завършат този процес през идните месеци. Що се отнася до точния обхват на тези ограничения, в доклада се подчертава че е важно мрежата да се разглежда като цяло и да се обърне внимание на основните ѝ елементи, както и на други особено важни и чувствителни елементи, в това число функциите за управление и мрежата за радиодостъп, както и да се налагат ограничения и по отношение на други ключови активи, като например определени географски райони, държавни или други особено важни субекти. За операторите, които вече са сключили договори с търговци с високорисков профил, следва да се въведат преходни периоди.

    - В повечето от държавите членки изискванията за мобилните оператори по отношение на сигурността и стабилността на мрежите са в процес на преразглеждане. В доклада се подчертава, че е важно да се въведат по-строги изисквания, които следват най-новите съвременни практики и чието прилагане от страна на операторите се проверява и налага ефективно.

    От друга страна прилагането на някои мерки не напредва достатъчно. По-специално в доклада се отправят следните призиви:

    - Спешно е необходим напредък за ограничаване на риска от зависимост от високорискови доставчици, като една от целите е да се намали зависимостта на равнище Съюз. Това следва да се извърши след изчерпателен опис на веригата на доставки за мрежите и предполага наблюдение на развитието на ситуацията.

    - Констатирани са недостатъци при изготвянето и налагането на подходящи стратегии за множество доставчици за отделни оператори на мобилни мрежи или на национално равнище поради технически или оперативни трудности (напр. липса на оперативна съвместимост, размер на държавата и т.н.).

    - Що се отнася до скрининга на преките чуждестранни инвестиции, следва да се предприемат мерки за незабавно въвеждане на национален механизъм за скрининг на ПЧИ в 13 държави членки, в които такъв все още не е въведен, включително с оглед на наближаващото прилагане на рамката на ЕС за скрининг на инвестициите считано от октомври 2020. Тези механизми за скрининг следва да се прилагат спрямо промените в инвестициите, които потенциално засягат веригата за създаване на стойност в областта на 5G, като се вземат предвид целите на инструментариума.

    Освен това в доклада се отправят следните препоръки към органите на държавите членки:

    - Да обменят повече информация относно предизвикателствата, най-добрите практики и решенията за внедряване на мерките от инструментариума;

    - да продължат да наблюдават и да оценяват прилагането на инструментариума;

    - както и да продължат работата с Комисията за изпълнение на равнище ЕС на действията, изброени в инструментариума, включително в областта на стандартизацията и сертифицирането, инструментите за търговска защита и правилата за конкуренция, за да се избегнат нарушения на пазара за доставки на 5G технологии. Също така е нужно те да инвестират в изграждането на капацитет на ЕС в областта на 5G технологиите и технологиите от следващо поколение, като гарантират, че проектите в тази област, подкрепени с публично финансиране, вземат под внимание рисковете за киберсигурността.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 13 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 17 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 18 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 19 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам