събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3633 прочитания

    Предпазват ли ни маските от коронавирус?

    Ново проучване предполага, че те намаляват вирусната доза, което води до по-леко изкарване на заболяването
    28 юли 2020, 15:02 a+ a- a

    Учените отдавна знаят, че маските, предпазват от това носителят им да разпространява вируси, предавани по въздушен път, на околните. Сега обаче множество възникващи доказателства и наблюдения предполагат, че освен да предотвратяват разпространението от носител на зараза, те могат да предпазят и здравите хора. Ново проучване предполага, че носенето на маска ограничава броят вдишан вирус (т.нар. Вирусна доза) като по този начин заразеният изкарва заболяването в по-лека форма, а понякога дори изцяло се предпазва, пише New York Times.

    Според д-р Моника Ганди от Университета Калифорния, Сан Франциско, различните видове маски „блокират вируса в различна степен, но всички те блокират способността на вируса да навлезе [в организма]“. Ако все пак някои вирусни частици пробият бариерата, заболяването може да протече по-леко, казва още тя.

    Д-р Ганди и колегите ѝ правят това заключение в ново проучване, което предстои да бъде публикувано в Journal of General Internal Medicine и все още не е прегледано от учени, които не са част от него.

    Документът е базиран на експеримент с животни и наблюдения на много събития по време на пандемията от коронавирус. Основният извод гласи, че ако човек носи маска, то той ще вдиша по-малко вирусни частици, което улеснява имунната система.

    Данни за вирусната доза и нейното значение за това колко тежко ще бъде прекарано дадено заболяване се прокрадват в медицинската литература още от 1930 г., когато учени отбелязват, че мишки, изложени на по-големи количества микроби, е по вероятно да умрат. Наскоро учени са впръскали различни количества грипен вирус в носовете на доброволци. Те установили, че колкото повече вирусни частици има в разтвора, толкова по-вероятно е доброволецът да се зарази и да развие симптоми на заболяването.

    Поради етични съображения подобен експеримент няма как да бъде направен с новия коронавирус, но по-рано тази година учени в Китай провеждат подобен с хамстери. Здрави животни са настанени да живеят в клетки в съседство с такива, в които живеят болни от коронавирус гризачи. Някои от клетките са преградени с буфери, направени от хирургически маски. Голяма част от здравите хамстери, на чиито клетки е имало прегради, не се разболяват изобщо, а тези, които все пак се разболяват, развиват много по-слаби симптоми от животните, чиито клетки нямат предпазни средства.

    За тази теория съществуват и косвени доказателства, произлизащи от наблюдения при хора. Учените са установили, че около 40% от коронавирус инфекциите протичат безсимптомно. Но когато някои хора носят маски, делът на асимптоматичните носители на заболяването се увеличават многократно, надвишавайки 90% (това се случва по време на локална епидемия във фабрика за риба в Орегон).

    Носенето на маска за лице не прави хората неуязвими спрямо вируса, но тези тенденции за асимптоматични случаи, биха могли да означават, че маските водят до по-лека форма на заболяването, като по този начин съществува потенциал за намаляване на хоспитализации и смъртни случаи, отбелязва New York Times.

    Особено показателни за тази теория са данните от круизните кораби, посочва д-р Ганди, тъй като там хората съжителстват на близко разстояние в закрити пространства. Над 80% от инфектираните на японския круизен кораб Diamond Princess са развили заболяване и са проявили симптоми. По това време носенето на маски не е така широкоразпространена мярка. За сметка на това през март месец, на кораб, който тръгва от Аржентина, и на който е разпоредено носене на хирургирчески маски, след като един от пътниците вдига температура, делът на случаите с коронавирус, които са проявили симптоми намалява до под 20%.

    Държави като Япония, Тайван и Южна Корея, където възникването на болестта доведе до масово носене на маски, успяха да овладеят броя на хоспитализациите, свързани с коронавирус, както и смъртните случаи от заболяването, сравнително рано, отбелязва изданието.

    Дори в САЩ увеличаването на хората, които носят маски, съвпадна с по-скромна смъртност от заболяването, в сравнение с началото на епидемията в страната. Тази тенденция е била повлияна и от увеличено тестване, намаление на възрастта на заболелите, както и подобрения в лечението на заболяването. Въпреки това, маските вероятно не вредят, казва д-р Ганди.

    Учените все още се опитват да установят каква част от вирусите филтрират различните видове маски. На базата на много доказателства от миналото и скорошни наблюдения, те предполагат, че се филтрират около 50% или повече от по-големите аерозоли и в двете посоки, казва д-р Линдзи Мар, експерт по разпространение на вируси във Вирджиния Тех (Virginia Tech). Определени маски, като N95 например, ще се справят по-добре, но дори по-хлабава платнена маска, може да отклони някои вирусни частици, казва още тя.

    Някои експерти обаче, не са готови да приемат идеята, че маските пазят и носещите ги. Това е просто теория и има нужда от още изследвания, казва Нанси Люнг, епидемиолог в Университета Хонконг. Има много данни, че маските намаляват разпространението на вируси сред населението, но е много по-трудно да се докаже, че влияе на симптомите, казва д-р Люнг, отчасти заради „трудността да се проведат подобни тестове“.

    Д-р Ганди признава, че съществуват подобни ограничения. Въпреки това краят на пандемията не се вижда, а нуждата от маски се увеличава, особено имайки предвид „тихото“ (бел.ред.: безсимптомно) разпространение на заразата, казва още тя. Дори хора, които нямат симптоми могат да разпространяват заразата в околната среда, ако кихат, кашлят, пеят, говорят и дори само чрез дишането си. А тези, които се разболяват, може да са в най-заразния си период в дните преди да проявят първите симптоми.

    За да бъде овладяна пандемията, хората трябва да се държат така сякаш за заразени, дори да се чувстват в прекрасно здраве, казва д-р Ганди. Маските сами по себе си не са заместител на останалите мерки за опазване на общественото здраве като физическата дистанция и добрата хигиена. Но за разлика от наложените карантини, които разделиха хората, закриването на лицата ни е много по-лесно и устойчиво като модел, казва още тя.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 22 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство