петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    852 прочитания

    Икономическите мерки за справяне с кризата са на стойност 1,8 млрд. лв.

    Пакетът социално-икономически мерки е на стойност 1,162 млрд. лв.
    29 юли 2020, 08:49 a+ a- a

    Новият министър на икономиката Лъчезар Борисов обсъди антикризисни мерки и мерки за развитие на икономиката с представители на работодателските организации. На срещата присъстваха и новите зам.-министри на икономиката г-жа Яна Топалова и г-н Стамен Янев.

    С цел подобряване на контрола по прозрачното разходване на публични средства и избягване и предотвратяване на евентуални корупционни практики, злоупотреби и нерегламентирани отношения, Министерството на икономиката разработи конкретни мерки, по които бе постигнато почти пълно съгласие с работодателите. 

    В тази връзка беше договорено на страницата на министерството на всеки две седмици да се прави пълна отчетност на постигнатото, както и да се отвори специален телефон за сигнали при нередности. Очаква се до 2-3 дни работодателите да излязат с конкретни предложения по спорните теми, с което да се постигне пълен консенсус и да се даде старт на икономическия план. 

    „Има два пакета от мерки. Първите са социално-икономически и са на стойност 1 млрд. 162 млн., финансирани от централния бюджет. Вторият пакет е от конкретни икономически мерки и е на стойност 1,8 млрд. лв. В скорошен план те ще могат да нараснат с още 400 млн. лв., които биха дошли със средства на ЕС“, заяви икономическият министър. От средствата за икономическа подкрепа 750 млн. са безвъзмездно финансиране, другите са кредити и гаранция за кредити, които се изпълняват чрез Банката за развитие и чрез Фонда на фондовете.

    Министърът на икономиката обясни, че една от мерките е свързана с насърчаване на съществуващи инвестиции в 56 проекта за 700 млн. лева и над 8 000 работни места. Очакват се нови инвестиции за над 1 млрд. лева.

    Министър Борисов също така отправи предложение към работодателските организации да бъдат част от надзорния орган за разпределение на евросредствата в Министерството на икономиката.

    Представителите на работодателите изказаха удовлетвореност от проведената среща и изразиха благодарност за търсенето на диалог и конструктивност по отношение на икономическата стабилност на страната.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 9 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 9 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 16 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 17 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава