четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1723 прочитания

    Нова Зеландия отбеляза 100 дни без коронавирус

    В страната няма локално разпространение на болестта, всички случаи са внесени
    10 август 2020, 16:21 a+ a- a

    Нова Зеландия отбеляза 100 дни от последния случай на местно разпространение на новия коронавирус, съобщиха световните агенции.

    Към днешна дата (10 август) в страната са регистрирани 1219 случая на заболяването, включително 21 активни, като всички са изолирани. Заболяването не се е разпространявало в обществото от 100 дни, а всички нови инфекции идват от чужбина, съобщиха властите в страната.

    Общият брой смъртни случаи в страната с население 5 млн. души е 22.

    Нова Зеландия се дава за пример в борбата с новия коронавирус, а една от основните причини за това е, че въпреки че изглежда, че в страната няма разпространение, властите продължават да тестват хиляди хора на ежедневна база, коментира CNN.

    Видяхме колко бързо може да се появи вирусът отново на места, където е бил под контрол. Трябва да се подготвим за бързи реакции при подобни случаи в Нова Зеландия. Не бива да подвеждаме отбора, никой от нас не може да си го позволи, заяви д-р Ашли Блумфийлд, генерален директор по здравеопазването в Нова Зеландия.

    Стратегията на страната за справяне със заболяването е проста. По думите на премиера Джасинда Ардърн страна трябва да действа „твърдо и рано“. И точно това се случва. На 19 март, когато страната затваря границите си за чужденци, на територията ѝ има само 28 потвърдени случая на заболяването. Когато обявява национална карантина на 28 март, случаите са 102 и нито един смъртен.

    Карантината е сравнително строга – не може да си поръчаш храна за в къщи, не можеш да посещаваш плажове, не можеш да караш кола извън квартала си. Най-строгите правила бяха в сила в продължение на около 5 седмици, но страната остана под карантина още 2. Всичко това е част от стратегията за елиминация.

    „Елиминация не означава заличаване на вируса за постоянно от Нова Зеландия, по-скоро става дума за нашата убеденост, че сме прекъснали веригата на разпространение за най-малко 28 дни и можем ефективно да контролираме всяка внесена инфекция“, пише на сайта на Министерството на здравеопазването.

    Нова Зеландия изчака да изравни изцяло кривата на нови инфекции преди да премахне карантината. На 8 юни Ардърн обяви, че ще отпаднат всички рестрикции. В предишните 17 дни са извършени близо 40 000 теста, от които не е имало нито един положителен.

    От юни животът в страната се завърна почти напълно към нормалното и не е имало нужда от повторно въвеждане на мерки против разпространение на вируса.

    Новозеландското министерство на здравеопазването препоръчва на всички домакинства да се запасят с маски, в случай на втора вълна на вируса. „Не е въпрос на ако, а на кога“, казва д-р Блумфийлд. „Работим в насоката, че това може да се случи всеки момент“, заяви той пред националното радио Radio New Zeland.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 8 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 12 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 13 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 14 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам