петък, 30 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2295 прочитания

  Стартират програма за детски кътове към офисите

  За целта ще бъдат отпуснати 15 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“
  18 септември 2020, 09:41 a+ a- a

  След две седмици частни работодатели и органи на изпълнителната и местната власт ще могат да подават проекти за създаване на детски кътове на работното място по процедура „Детски кътове“. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на конференция SheLeader@digital.

  За изграждане на детски кътове към компаниите ще бъдат отпуснати 15 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР). Целта е да се увеличат възможностите за по-добро съвместяване на личния и професионалния живот на работниците и служителите.

  В създадените детски кътове децата на служителите ще получават почасови или целодневни услуги. Всеки детски кът трябва да осигурява необходимата среда за полагане на грижи за поне 15 деца. За детегледачи ще бъдат наемани безработни, регистрирани в Бюрата по труда, които при необходимост ще преминават обучение. По проектите ще бъде поемано възнаграждението на детегледачите за период до 12 месеца.

  Минималният размер на финансовата подкрепа от ОПРЧР за създаване на детски кът на работното място е 50 000 лв., а максималният – 150 000 лв.

  В изказването си заместник-министър Русинова подчерта важността на новите технологии и дигитализацията при намирането на баланс между работата и личния живот на жените. По думите й цифровата трансформация на пазара на труда трябва да се възприема като възможност за надграждане на уменията и постигане на успех в кариерата. Тя подчерта, че България е на първо място в ЕС по дял на жените, заети в сферата на информационните технологии.

  Русинова посочи още, че се разработват програми, базирани на европейските стандарти, които ще позволят да се въведат нужните за всяко работно място или професия ИТ умения. Тя подчерта, че компаниите трябва да са много по-цифровизирани, за да могат да отговарят на предизвикателствата на пандемията от COVID-19. Това означава намиране на решения за работните помещения, използване на компютри за дистанционна работа.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 минути
  Американец се зарази едновременно с Covid-19 и грип
  Това е първият регистриран случай на „коинфекция“
  преди 49 минути
  Случаите на Covid-19 в САЩ надхвърлиха 9 млн.
  Данните за нови положителни случаи дневно се увеличават в 42 щата
  преди 2 часа
  Обмисля се вечерен час за ресторанти и кафенета в София
  Няколко дискотеки в Студентски град са нарушили заповедта на здравния министър и са били отворени за клиенти
  преди 3 часа
  В област Перник се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки
  Критичната точка на заболеваемост в областта е премината
  преди 3 часа
  преди 3 часа
  България е готова да започне преговори за членство в ОИСР
  Страната ни участва за първи път в годишната министерска среща на организацията, в качеството си на кандидат за членство