събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1083 прочитания

    Пазарната стойност на Tesla се срина с $50 милиарда

    Това се случи след срещата на Мъск с инвеститорите, на която той обяви създаването на по-евтини батерии и нов Model S Plaid
    23 септември 2020, 09:36 a+ a- a

    Инвеститорите намалиха пазарната стойност на Tesla Inc с 50 милиарда долара във вторник (22 септември), въпреки обещанието на главния изпълнителен директор Илън Мъск да намали разходите за електрически превозни средства толкова радикално, че автомобилът, който се движи сам, да бъде достъпен на стойност от $25 000 в рамките на следващите 3 години.

    Инвеститорите очакваха две важни съобщения по време на „Деня на батерията“ на Мъск: разработването на батерия за „милион мили“, която да издържа 10 години или повече, и конкретна цел за намаляване на разходите, изразена в долари за киловатчас, която най-накрая ще намали цената на електрическо превозно средство под тази на бензинова кола, отбелязва Reuters.

    Мъск не предложи нито едното, нито другото. Вместо това той обеща през следващите няколко години да намали наполовина разходите за батерията с нови технологии и процеси и да достави „достъпен” електрически автомобил.

    „След три години... можем да направим автомобил на стойност 25 000 долара, който по принцип ще бъде наравно, може би малко по-добър, от сравним бензинов автомобил”, каза Мъск. Той призна, че амбициозните нови проекти на превозни средства и батерии и производствени процеси на Tesla не са напълно завършени. Tesla често пропуска производствените цели, определени от Мъск, припомня още агенцията.

    Изграждането на достъпна електрическа кола „винаги е била нашата мечта от самото начало на компанията“, каза Мъск пред онлайн аудитория от над 270 000 души.

    За да спомогне за намаляване на разходите, Мъск каза, че Tesla планира да рециклира клетките на батериите в своята „гигафабрика“ в Невада, като същевременно редуцира кобалта, един от най-скъпите материали за батерии, до почти нула. Той също така планира да произвежда собствени акумулаторни клетки в няколко високо автоматизирани фабрики по целия свят.

    Tesla представи и нов Model S Plaid, седан с пробег 520 мили (836 км.), който може да достигне максимална скорост до 200 мили в час (320 км в час), като доставките започват през 2021 г. Plaid е наличен в уебсайта на Tesla на цена от близо 140 000 долара.

    Пазарната капитализация на Tesla спадна с 20 милиарда долара само за два часа след приключване на търговията във вторник (22 септември), след представянето на новите стратегии за батерии и производство. При затварянето на пазарите акциите на компанията бяха изгубили 5,6% от стойността си, като паднаха с още 6,9% след няколко часа.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 17 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство