петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    947 прочитания

    МОН предлага да отпаднат таксите за обучение в още 8 университетски специалности

    Предвижда се те да бъдат добавени в списъка на защитените специалности
    23 септември 2020, 13:47 a+ a- a

    Министерството на образованието и науката (МОН) предлага таксите за обучение в още 8 специалности да отпаднат. Предвижда се тези специалности да бъдат добавени в Списъка на защитените, както и професионално направление „Здравни грижи“ да се включи в Списъка на приоритетните професионални направления. Това в заложено в проект за допълнение на нормативни актове на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане.

    През юни с Решение на Министерския съвет от такси бяха освободени първокурсниците от 8 професионални направления и 8 защитени специалности. Целта е да се насърчи обучението в тези области и това да помогне за подготовката на висококвалифицирани специалисти, необходими за икономическото и общественото развитие на страната.

    Включването на професионалното направление „Здравни грижи“ като приоритетно ще гарантира по-голям брой на местата за субсидирано от държавата обучение в специалност „Медицинска сестра“. Предложението е в синхрон с политиката в областта на здравеопазването за кадрово обезпечаване на сектора.

    Предложените за нови защитени специалности са „Африканистика“, „Класическа филология“ и „Ядрена техника и ядрена енергетика“, които се изучават в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост“ и „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“ – в Университета по хранителни технологии – Пловдив. Предлага се защитени да станат още специалностите „Топло- и ядрена енергетика“ и „Ядрена енергетика“ в Техническия университет – София, „Металургия“ в Химико-технологичния и металургичен университет – София, „Корабостроене и морска техника“ в Техническия университет – Варна, както и „Технология на дървесината и мебелите“ в Лесотехническия университет – София“.

    За компенсиране на разходите, свързани с освобождаването от такси, за първия семестър на академичната 2020/2021 година МОН ще предостави 37 145 лева за сметка на предвидените разходи в бюджета за 2020. За 2021 средствата ще бъдат планирани по бюджетите на съответните висши училища.

    Очакванията са над 7 000 студенти от 15 държавни висши училища да се обучават в осемте защитени специалности и в новото приоритетно направление.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 32 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 35 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 18 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България