четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1255 прочитания

    Борисов: "Балкански поток" ни превръща в стратегически газоразпределителен център

    Проектът, по който работят повече от 2500 работници от 16 страни, навлиза във финална фаза
    23 септември 2020, 14:45 a+ a- a

    Работим за истинска 100% диверсификация, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес направи оглед на изграждането на „Балкански поток“, заедно със заместник-министъра по корпоративно управление в Министерство на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун и с представители на фирмата-изпълнител "Аркад".

    С реализацията на 'Балкански поток" България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки, посочи Борисов. По думите му чрез "Балкански поток" ще можем да пренасяме азерски, американски, катарски, израелски, руски и всякакъв друг газ. Гарантираме и 100% диверсификация на доставките, което е изключително важно за енергийната ни сигурност.

    Проектът навлиза във финална фаза и e съществена част от реализацията на газов хъб Балкан.

    „Това е много впечатляващ проект. Изразявам благодарност от името на принца на Саудитска Арабия към премиера на България“, заяви от своя страна Алсаадун. Той беше категоричен, че страната му ще продължи да подкрепя компанията, реализираща проекта, така че той да бъде завършен в срок и качествено. „Това е важна стъпка за сътрудничеството между Саудитска Арабия и България“, добави зам.-министър Алсаадун.

    Борисов посочи, че проектът за разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбската граница е приоритетен за българското правителство.

    Той напомни също така, че миналия месец „Булгартрансгаз“ ЕАД стана равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис. Активно се работи и по изграждането на интерконектора с Гърция.

    За реализацията на проекта „Балкански поток“ работят повече от 2500 работници от 16 страни при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. В изпълнението на обекта са мобилизирани 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника. Към момента по трасето са разнесени над 474 км тръби, от които 473,47 км са заварени. Изкопаната траншея за полагане на газопровода е с дължина 470 км, а положеният газопровод в нея е над 452 км. В повече от 423 км е извършено обратно засипване след полагането на газопровода. В момента се провеждат хидравлични изпитания на газопровода като вече са изпитани 266 км от него.

    „Консорциум Аркад“, който е изпълнител на проекта, е обединение от чуждестранни компании, като негови членове са: Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия. Общата стойност на подписания договор е в размер до 1.102 млрд. евро без ДДС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 7 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 12 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 12 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 13 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам