петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1474 прочитания

    Франция повиши нивото на предупреждение до най-високо в Париж и още няколко големи града

    Страната отчете над 13 000 нови коронавирусни инфекции за денонощие
    24 септември 2020, 09:31 a+ a- a

    Френският министър на здравеопазването Оливие Веран показа карта на „опасните зони“ от коронавирус в страната в сряда (23 септември) и даде на най-пострадалите местни власти, включително тази на Марсилия, няколко дни да затегнат ограниченията или да рискуват там да бъде обявено извънредна епидемична обстановка. 

    Оливие Веран заяви на пресконференция, че страната ще бъде разделена на зони по ниво на тревога, като Марсилия, вторият по големина град, и френският карибски остров Гваделупа засега са единствените две области, поставени на „максимално“ ниво на тревога. Париж и предградията му, но също така и северният град Лил, югозападният град Тулуза и шест други града бяха обявени за „подсилени опасни зони“.

    „Ако здравната обстановка се влоши допълнително в тези райони, тогава ще бъде въведена извънредна епидемична обстановка“, каза министърът. 

    Подобно на други европейски страни, в които процентът на заразяване се е повишил през последния месец, Франция постепенно затяга ограниченията за обществените и частни събирания на местно ниво, надявайки се, че това ще бъде достатъчно, за да се овладее болестта и да се избегне повторно блокиране на национално ниво. 

    След лятно затишие правителството на президента Еманюел Макрон иска да позволи на местните власти да приемат мерки на локално ниво в зависимост от тежестта на огнищата на COVID-19, вместо да се вземат широки мерки от централното правителство в Париж. Няколко показателя се вземат предвид, за да се определят различните нива на опасност, представени от Веран: 
    • броят на заразените хора като цяло; 
    • броят на заразените над 65 години;
    • дял на пациентите с COVID-19 в отделенията за интензивно лечение. 

    Малко след пресконференцията на Веран, френските здравни власти съобщиха за 13 072 нови потвърдени случая на COVID-19 за последните 24 часа. Дневният брой надвишава 13 000 за трети път в рамките на шест дни. На национално ниво броят на хората в отделенията за интензивно лечение е около прага от 1000, което е най-високият брой от три месеца и половина насам. 

    В Париж и останалите градове, които сега са означени като „подсилени опасни зони“, присъствието на големи събития ще бъде ограничено до 1000 души от позволените 5000 сега, предварително планираните събития като студентски партита ще бъдат забранени, а баровете и ресторантите ще трябва да бъдат затворени най-късно в 22:00 часа. 

    Местните служители, представляващи централната власт в различни региони, ще имат няколко дни, за да наложат тези мерки. Два правителствени източника заявиха, че кметът на Париж Ан Идалго се е противопоставила на ограниченията за работното време на баровете и кафенетата в столицата, аргументирайки се, че това би било икономически опустошително за сектора. 

    Съветникът на Идалго, отговарящ за здравните въпроси, потвърди съпротивата на кмета срещу мерките с мотива, че те няма да бъдат устойчиви в дългосрочен план. Наред с други мерки ще има забрана за публични събирания на повече от 10 души, а в зони с „максимално“ ниво на предупреждение като Марсилия, баровете и ресторантите ще бъдат затворени от събота (26 септември).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 9 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 10 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 10 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 12 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години