събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1296 прочитания

    Населението на Сингапур намалява за първи път от 2003 насам

    Основни заслуги за това имат пандемията и застаряването на нацията
    25 септември 2020, 11:45 a+ a- a

    Населението на Сингапур е намаляло за първи път от 17 години насам, тъй като заради икономическите последици от пандемията от коронавирус по-малко чужденци работят в града-държава, съобщи Bloomberg.

    Според годишния доклад за населението на Сингапур населението на югоизточната азиатска държава е намаляло с 0,3% до 5,69 милиона към юни спрямо година по-рано, главно поради намаляването на чуждестранната заетост в сектора на услугите. Общото население, което включва граждани, постоянни жители, чуждестранни работници и студенти, за последно е намаляло през 2003 г. до 4,11 милиона от 4,18 милиона година по-рано.

    Към юни 2020 г. населението на града-държава, което няма жителство, е 1,64 милиона, или намаление с 2,1% спрямо юни 2019 г. и най-ниското от 2015 г. насам. По тип виза притежателите на разрешения за работа отбелязват най-голям спад.

    „Тези тенденции се дължат до голяма степен на свързаните с COVID-19 предизвикателства, породени от слабото търсене и ограниченията за пътуване“, се казва в доклада.

    Чуждестранните работници се превърнаха в ключова тема на изборите тази година, като няколко опозиционни кандидати агитираха, че те отменат работни места от местните жители. През последните седмици правителството предприе повече стъпки за насърчаване на наемането на сингапурци и затегна рамката си за издаване на пропуски за работа за чужденци.

    Отделно делът на гражданите на Сингапур, които са на възраст най-малко 65 години, се е увеличил до 16,8% от 10,1% през 2010 г. Правителството прогнозира, че тази група ще представлява почти една четвърт от населението през 2030 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 14 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 14 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 15 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 17 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години