събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    931 прочитания

    Водят се преговори за безплатни чадъри и шезлонги и за следващия летен сезон

    Концесионерите поискаха класифициране на плажните ивици у нас
    28 септември 2020, 09:19 a+ a- a

    Водим разговори безплатни чадъри и шезлонги да има и през следващия летен сезон. На работна среща с представители на концесионерите бе отчетено, че мярката е повишила посещаемостта на плажовете и те подкрепят идеята тази мярка да се запази и през Лято 2021. Това заяви вицепремиерът и министър на туризъм Марияна Николова през Нова телевизия. 

    Тя посочи още, че концесионерите предлагат плажни принадлежности без такси, като в замяна могат да се възползват от намаляване на дължимите концесионни такси с до 50% и увери, че това няма да се отрази на водоспасителните дейности по ивиците. С решение на правителството плащанията по концесионни договори са понижени с близо 7,9 млн. лв., информира още вицепремиерът. 

    По време на дискусия с представители на плажове в Слънчев бряг, бе отчетено, че за изминалия летен сезон стопаните на 56 морски плажа са подали заявления за намаление на таксите преди 25 май 2020 г. Освен това 23 морски плажа, отдадени под наем и на концесия, са предлагали безплатни чадъри и шезлонги, а на други - 68 ивици, единичната цена, на която се предлага чадър или шезлонг, е под 5 лева. Вицепремиерът благодари на стопаните, които са въвели тези антикризисни мерки, за да бъдат привлечени повече посетители на крайбрежието и да се насърчат пътуванията към морските ни курорти. Това има своя положителен ефект и върху общите резултати за летен сезон 2020.

    Представителите на концесионерите поставиха въпрос за възможността за класифициране на плажовете, тъй като ивиците са различни и имат свои специфики, които трябва да бъдат отчетени при сключване на договорите за стопанисване. Министърът посочи, че се обмисля подобна идея, като се работи по анализ в тази посока. 

    Поставен бе и въпросът за поддържането на неохраняемите ивици, които са често посещавани и запазването на чистотата им е водещ приоритет. В рамките на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с отстоянията между плажните принадлежности, за контрола при спазването им и съотношението между свободна и платена зона на ивиците. По време на дискусията бяха коментирани и възможни мерки, свързани с дейността на концесионерите, и дейности, свързани с подготовката на сезон 2021.

    Над 2,5 млн. сънародници са пътували в България от началото на годината, като за сравнение чуждестранните туристи са около 1,1 млн. Близо 550 хил. са българите, посетили Черноморските курортите през летния сезон. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 19 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство