събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5022 прочитания

    Това ще е вторият град с метро у нас

    Мотивите за изграждане на „леко метро“ са увеличения брой на автомобили в града и намалената пропускателна способност на уличната мрежа
    28 септември 2020, 09:50 a+ a- a

    Изграждане на скоростен екологичен транспорт във Варна е едно от предложенията, които разгледа на заседанието си ПК”Финанси и бюджет”, съобщават от пресслужбата на ОбС-Варна.

    Ако проектът се осъществи, т. нар. „леко метро“ ще обхваща трасето от индустриалната зона на града до курортния комплекс „Златни пясъци“.

    Предложението ще се реализира като част от инфраструктурния обект „Проектиране на реконструкция на бул. „Цар Освободител” в участъка от бул.“Васил Левски” до пътен възел Летище, район Младост, район Владислав Варненчик“.

    Мотивите за изграждане на „леко метро“ са увеличения брой на автомобили в града и намалената пропускателна способност на голяма част от формираната улична мрежа.

    Не на последно място причини са влошената екологична обстановка, големите задръствания и трудното предвижване с градския транспорт.

    Заложената сумата от 240 000 лв. ще бъде изразходвана за предпроектни проучвания, за определяне на терен за депо и изграждане на бул.”Цар Освободител” и изготвяне на техническо задание за избор на изпълнител за изготвяне на инвестиционен проект – фаза технически проект.

    Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Община Варна за 2020 като компенсирана програма. Решението ще бъде окончателно прието на заседание на ОбС-Варна.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 15 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 15 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 15 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 17 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години