петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1079 прочитания

    СТО упълномощи ЕС да наложи мита за $4 мрлд. на САЩ

    Решението дава основание за започване на преговори, които да решат 16-годишния спор между двете страни
    30 септември 2020, 13:14 a+ a- a

    Световната търговска организация (СТО) упълномощи Европейския съюз (ЕС) да наложи мита върху американски стоки на стойност $4 млрд., в отговор на субсидиите, отпуснати за американския производител на самолети Boeing Co, съобщиха източници, запознати с въпроса пред „Ройтерс“.

    Решението може да се превърне в нов повод за потенциални търговски пререкания между САЩ и ЕС седмици преди президентските избори в щатите през ноември, след като миналата година Вашингтон започна да налага мита върху стоки на стойност $7,5 млрд. заради държавна подкрепа за съперника на Boeing Airbus, припомня агенцията.

    Двете страни спорят за държавните помощи, отпуснати на техните авиационни индустрии, в продължение на 16 години в СТО. Двата случая представляват най-големия търговски спор в света.

    Страните са информирани за решението от арбитрите на СТО в петък (25 септември) и се очаква решението да бъде публикувана до няколко седмици.

    Boeing отказа да коментира поверителния доклад на СТО, но обвини Airbus, че игнорира неотдавнашното му решение да се откаже от данъчни облекчения във Вашингтон, за да се опита да разреши спора.

    Източници от двете страни заявиха, че митата на ЕС за продукти като самолети Boeing, които предстои да бъдат официално приети от СТО, е малко вероятно да бъдат наложени преди президентските избори на 3 ноември, тъй като Брюксел се стреми да избегне разпалването на ожесточена кампания.

    Очаква се обаче и двете страни да претендират за победа, като американски източници посочват по-високите основни мита в полза на Boeing.

    Европейски източници заявиха, че последното решение не включва около $4,2 млрд. мита срещу Съединените щати, останали от по-ранен случай, което дава на ЕС правото да обмити стоки от САЩ на стойност $8,2 млрд.

    Съединените щати твърдят, че предишното решение, което гарантира мита на ЕС заради специални данъчни правила за американски износители, които ЕС никога не е въвеждал, вече не е валидно, защото законът, който е породил този спор е бил отменен през 2006 година.

    СТО отказа да бъде въвлечен в противоречието относно неизползваните мита, като заяви, че няма какво да добави към предишните решения по бившата система на американските корпорации за чуждестранни продажби.

    Според анализатори очакваното с нетърпение решение за контрамитата на ЕС най-накрая може да облекчи години на безизходица, през които и двете страни заявиха интерес за уреждане на спора за самолетите, като в същото време обвиниха другата, че отказва да говори сериозно.

    „Всички чакаха това. То прави възможно започването на преговори“, каза Уилям Рейнш, бивш старши служител на Департамента по търговия на САЩ и търговски експерт в Съвета за стратегически и международни изследвания.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 5 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 5 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 6 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 8 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години