петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1439 прочитания

    Рекорден срив на английската икономика

    Страната отбелязва 21,5% годишен спад през второто тримесечие на 2020 г.
    30 септември 2020, 15:25 a+ a- a

    Великобритания претърпя рекорден срив в икономическата през второто тримесечие на 2020 г., когато мерките за ограничаване разпространението на COVID-19 бяха в пълна сила, въпреки че спадът беше малко по-малък от първоначално изчисленото, коментира „Ройтерс“.

    Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се сви с 19,8% през трите месеца до юни, съобщи Службата за национална статистика (ONS), малко по-малко от първоначалната прогноза за тримесечен крах с 20,4%, но все пак повече, отколкото за която и да е друга голяма развита икономика.

    Сривът е най-големият от началото на статистиката в страната през 1955 г. Други данни сочат, че Великобритания е на път да постигне най-големия си годишен спад от 20-те години на миналия век.

    Източник: ONS

    Британската икономика вече бе намаляла с 2,5% през периода януари-март, когато страната влезе под карантина в края на март.

    През последните месеци производството се възстанови, но изглежда, че възстановяването се отдалечава с нарастващите случаи на коронавирус и прогнозите за скок на безработицата, тъй като правителството намалява подкрепата за работа.

    Домакинствата са спестили рекордните 29,1% от доходите си (от 9,6% през първото тримесечие), тъй като не са били в състояние да харчат в много магазини и ресторанти по време на карантината, докато доходите са били подкрепяни от държавна програма за работа, която приключва следващия месец.

    Великобритания е държавата с най-голям брой жертви на Covid-19 в Европа, с повече от 42 000 смъртни случая.

    В сравнение с година по-рано, икономиката на Великобритания за второто тримесечие е спаднала с 21,5%, колкото и в Испания, докато Франция отчита спад от 19%.

    Статистическата служба обясни, че разликите в начина, по който държавите оценяват дейността на публичния сектор, особено дали се фокусират върху изразходваните пари или използват подхода за разглеждане на степента на прекъсване на нормалните услуги, усложняват международните сравнения.

    Въпреки това ONS отбелязва, че британската икономика се е свила повече от която и да е друга в Г-7 през първата половина на 2020 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 4 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години