сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    998 прочитания

    Ангелов: Здравната система все още има достатъчен капацитет да се справи с епидемията

    Започват обаче да се чувстват затруднения на регионално ниво, да се избягват пътуванията в областите Благоевград и Търговище
    15 октомври 2020, 11:50 a+ a- a

    Към момента тенденцията за увеличаване на новите инфекции е видима. Ако има добра тенденция, то тя е, че здравната система все още разполага с достатъчен капацитет на национално ниво, но ако се задълбочим по области, ще установим, че започваме да чувстваме затруднения. Това заяви по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

    Той подчерта, че увеличението на случаите се дължи основно на липса на дисциплина за спазване на наложените в момента противоепидемични мерки. В отговор на журналистически въпрос той обясни, че няма смисъл от въвеждане на нови мерки при положение, че текущите, които са сравнително леки, не се спазват. 

    В тази връзка ще се затегне контролът. Ще има ежедневен, включително нощен контрол навсякъде, където има голямо струпване на хора и на обществени места като търговски обекти, молове, нощни заведения и нощни клубове.

    Към момента няма необходимост от превръщането на цели болници на лечебни заведения само за Covid-19. Единствено в София, тъй като там има най-голям брой заболели, ще се увеличи капацитетът на отделенията в „Александровска“ болница и „Пирогов“, обясни още здравният министър.

    Той също така призова да се избягват пътувания в областите Благоевград и Търговище заради висока заболеваемост от Covid-19.

    Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че у нас има тенденция за повишаване на заболеваемостта и хоспитализациите, но България не е променила значително мястото си сред страните от Европа, ЕС и Балканите. По отношение на възрастовата група за новозаболелите се наблюдава известно „подмладяване“, но то не се отразява на хоспитализациите и смъртността. Има повишаване на смъртността в България, но то е много малко, обясни още Кунчев.

    Към момента има 172 деца и ученици и 165 учители с положителни тестове за Covid-19. Среднодневната заболеваемост от началото на учебната година до момента е 5-6 ученика дневно. В процентно изражение заболеваемостта сред учениците е под средното ниво за страната, а при учителите е малко над него. В момента има близо 4800 карантинирани ученици, като половината са от училищната система, а другата половина, защото са взаимодействали с други деца. Това обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

    Целта ни тази година е максимално присъствено обучение, тъй като стана ясно, че при електронна форма на обучение децата не се социализират добре, а образователната функция не може да се осъществи така добре, както при присъствено обучение. 

    Според Вълчев няма съществуваща формула за баланс между правото на здраве и правото на образование и за всички държави е много трудно да установят правила в това отношение. Това, което е избрано като модел за България е невзаимодействието между паралелките, което позволява и децата да не носят маски в клас и да се осъществява пълноценен образователен процес. 

    Той подчерта, че наложените противоепидемични мерки трябва да се спазват както от обществото, така и в училище и призова всички да бъдат отговорни. Според него, ако мерките се спазват има реален шанс учебната година да е 97-98% присъствена, като отчете, че това вероятно ще се влоши при настъпването на сезонните грипни вируси.

    Нищо не налага многодневните екскурзии да се правят сега. Образователният министър обясни, че е препоръчал тези дейности да се отложат за пролетта, когато се очаква ситуацията около коронавируса да е по-благоприятна. Освен това времето за този тип извънкласни дейности е ограничено до 5 дни. Вълчев заяви, че е по-подходящо те да се правят по време на ваканциите, за да не се губи време от учебния процес.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 4 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 5 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 5 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 7 часа
    преди 10 часа