петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1670 прочитания

    Франция наложи вечерен час в Париж и други 8 града

    Европа е изправена пред втора вълна на вируса, повсеместно се налагат нови мерки
    15 октомври 2020, 14:30 a+ a- a

    Френският президент Еманюел Макрон наложи вечерен час от 21:00 до 6:00 часа сутринта в Париж и осем други града. Новата мярка влиза в сила в събота (17 октомври). „Вирусът е навсякъде във Франция“, каза той пред френската общественост, когато обяви извънредно положение. Така почти една трета от 67-милионното население на Франция ще трябва да спазва вечерен час. Макрон заяви, че сега Франция се учи да бъде нация, а не общество от самостоятелни индивиди.

    Ранните мерки позволиха на голяма част от Централна Европа да избегне широко разпространение на коронавируса, който предизвика толкова много разрушения по време на първата вълна на пандемията. Но сега, от полския пристанищен град Гданск на Балтийско море до древния град-крепост Котор на Адриатическо море в Черна гора, вирусът се придвижва в целия регион, поставяйки нови ежедневни рекорди за инфекции, а броят на жертвите постоянно расте.

    Континентът е погълнат от втора вълна от инфекции. Със средно над 100 000 нови инфекции на ден през последната седмица, сега Европа допринася с около една трета от новите случаи, съобщени в световен мащаб.

    Болничните легла се пълнят в Полша; лекарите в Унгария предупреждават за липса на медицински работници; властите в Румъния се борят да проследят новите случаи; а здравните работници се разболяват в България. Чешката република има най-високите нива на предаване на коронавирус в Европа, пише New York Times.

    Завръщането на вируса накара служителите да затворят барове и клубове в Прага и Ливърпул и да направят маските за лице задължителни в публичните закрити пространства в Амстердам. В Русия, която отчете най-голямото си ежедневно нарастване на инфекциите в сряда (14 октомври), президентът Владимир Путин потърси убежище от пороя лоши новини, като обяви, че неговото правителство е одобрило втора ваксина.

    Германският канцлер Ангела Меркел улови по-добре тревожното настроение, като каза: „Наблюдавам с голяма загриженост повторното нарастване на броя на инфекциите в почти всяка част на Европа“ и добави: „Не трябва да захвърляме постигнатото чрез ограничения през последните месеци.“

    В сряда Меркел и Макрон обявиха множество национални ограничения в техните страни, вариращи от затварянето на барове и ресторанти до задължителното използване на маски. Полицейският час в Париж и други френски градове, включително Лион, Тулуза и Марсилия, ще продължи най-малко четири седмици.

    „Не сме загубили контрол“, настоя Макрон. „Ние сме в тревожна ситуация, която не оправдава нито бездействието, нито паниката.“

    Германия съобщи за 5132 нови инфекции във вторник, при 2639 седмица по-рано; Франция съобщи за 120 000 нови случая през последните седем дни, което е един от най-високите проценти в света.

    Френските власти предупредиха, че в региона на Париж отделенията за интензивно лечение ще бъдат изпълнени от 70 до 90 процента с пациенти с Covid-19 до края на месеца. Нарастването на случаите хвърли в безпорядък плана на френския президент да насочи вниманието си към икономическо възстановяване, с план за фискални стимули на стойност €100 милиарда.

    В испанския регион Каталуния, където случаите са се увеличили с 40% през последната седмица, властите затварят барове и ресторанти за 15 дни, с изключение на храна за вкъщи. На магазините беше казано да ограничат трафика си до 30% от капацитета. „Ние сме в изключително сложна ситуация“, заяви действащият регионален лидер на Каталуния Пере Арагонес в Twitter.

    В региона Навара в Северна Испания, който през последните дни измести Мадрид като район с най-висок официален процент на заразяване в страната, във вторник влязоха в сила нови ограничения, които включваха затваряне на детски площадки и спортни зони на открито, както и принуждаване на ресторантите да затворят в 22:00 часа.

    В Нидерландия, където броят на случаите почти се удвои тази седмица до 44 000, правителството обяви ограничено блокиране. След 22:00 часа в сряда всички барове и ресторанти ще бъдат затворени поне четири седмици. Събирането ще бъде ограничено до 30 души, а повечето спортни събития ще бъдат прекратени.

    Министър-председателят Марк Руте „посъветва горещо“ хората да носят маски на закрити обществени места. Холандските власти отдавна твърдят, че маските създават фалшиво чувство за сигурност, подчертавайки други форми на социално дистанциране. Руте каза, че правителствоте ще се стреми да ги направи задължителни по закон.

    Според експерти отказът от маски може да помогне да се обясни защо Холандия страда от толкова сериозен скок, въпреки че е богата и добре организирана, с една от най-добрите здравни системи в света. Липсва и капацитет за тестване, което накара холандците да обмислят възможността да наемат лаборатории в Абу Даби.

    Във Великобритания, която има най-много смъртни случаи от вируси в Европа, министър-председателят Борис Джонсън върви по тънък лед между научните си съветници, които настояват за ново блокиране в цялата страна, и членове на неговата Консервативна партия, които предупреждават, че подобни мерки ще разрушат икономиката .

    В понеделник Джонсън въведе тристепенна система от ограничения. Въпреки че първоначално правителството постави само най-силно засегнатия Ливърпул на най-високо ниво, други градове, като Манчестър, вероятно ще бъдат добавени скоро.

    Други части на Обединеното кралство вече предприемат решителни мерки. В сряда Северна Ирландия обяви, че ще започне четириседмично блокиране и ще затвори училищата за две седмици. Тази седмица там отчитат средно близо 900 нови случая, в сравнение с малко над 100 по време на разгара на първата вълна в средата на април. Уелс обяви, че ще забрани влизането на хора, идващи от други части на Обединеното кралство с висок процент на инфекция.

    В Русия увеличението е особено голямо в Москва, която съобщи за 4573 нови случая в сряда. Кметът Сергей Собянин нареди на училищата да преминат към дистанционно обучение от 6. до 11. клас. Московските училища отвориха врати в началото на септември, но месец по-късно на учениците беше казано да вземат непланирана двуседмична ваканция, за да се опитат да забавят разпространението.

    Във вторник заместник-министърът на здравеопазването на Русия Олег Гриднев заяви, че болничните легла за пациенти с Covid-19 са заети почти на 90%. Но президентът Путин, говорейки в сряда от провинциалната си резиденция, където пребивава през по-голямата част от последните седем месеца, настоя, че все още няма недостиг на легла.

    Данните „показват, че ситуацията в Русия, макар и доста напрегната и трудна, все пак е под контрол“, каза Путин.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 12 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 13 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 14 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 16 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк