четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1475 прочитания

    Франция отчете 30 000 нови инфекции за ден

    Премиерът разшири противоепидемичните мерки на територията на цялата страна за период от 4 седмици
    16 октомври 2020, 12:36 a+ a- a

    Франция отчете рекорд, след като регистрира 30 000 нови инфекции с коронавирус за денонощие. Премиерът Жан Кастекс призова французите да разберат сериозността на ситуацията. „Всички ние имаме възможността, чрез нашето поведение, да предпазваме – да предпазим нас и другите и да забавим циркулацията на този вирус.“

    В сряда (14 октомври) страната въведе отново 4-седмично извънредно положение. В четвъртък премиерът разшири обхвата на здравните ограничени, които до момента бяха налагани само в райони, силно засегнати от вируса, за цялата страна.

    От събота всички ресторанти ще трябва да следват строг здравен протокол, който включва водене на регистри на клиентите за проследяване на контакти и поддържане на места за не повече от 6 души на маса. Частните партита ще бъдат забранени в публичните пространства и в цялата страна ще бъдат въведени правила за насърчаване на социалното дистанциране, като например ограничаване броя на зрителите или посетителите в културните обекти или на клиентите в търговските центрове. Други мерки включват вечерен час в Париж и осем други големи града за поне четири седмици.

    На жителите на засегнатите райони ще бъде забранено да напускат домовете си между 21:00 и 6 часа сутринта и ще трябва да носят формуляр, обясняващ причините за пътуването през този интервал от време. Разрешените излизания включват работа, разходка с кучета, пътувания по здравословни причини и пътуване до и от гарите и летищата.

    Около 12 000 полицаи ще бъдат разположени в цялата страна, за да наложат комендантския час, каза вътрешният министър Жералд Дарманин.

    Очаква се мерките да нанесат нов тежък удар на ресторантьорството и туризма във Франция, които допринасят за 10% от БВП на страната.

    Правителството заяви, че ще предостави до €1 милиард финансова помощ за бизнеса и възможност за евтини държавни заеми. Длъжностните лица също ще насочват пари към театри и други културни операции, които не могат да функционират съгласно новите мерки, и насърчават хората да продължат да почиват и да подпомагат хотелите.

    Г-н Макрон подчерта напрежението между икономическите и здравните проблеми, когато обяви вечерния час. Нова карантина за и без това разклатената икономика би била „непропорционална“, каза той, но натискът върху болниците е неприемлив. „Хората, които полагат грижи за нас са изтощени“, каза той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС