четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1512 прочитания

    За пръв път EK емитира социални облигации

    Набраните средства ще бъдат прехвърлени на държавите членки под формата на заеми, за да се защитят работните места
    21 октомври 2020, 16:09 a+ a- a

    Европейската комисия емитира за пръв път социални облигации на ЕС на стойност 17 милиарда евро по инструмента SURE, за да подпомогне защитата на работните места и за да запазят хората работата си.

    Емисията се състои от две акции - първата на стойност 10 милиарда евро с падеж през октомври 2030, а втората от 7 милиарда евро с падеж през 2040. "Имаше много силен инвеститорски интерес към този инструмент с висок рейтинг, а записаните облигациите бяха в 13 пъти по-голям обем от предложения, което доведе до благоприятни ценови условия и за двете облигации", отбелязват от пресслужбата на ЕК.

    Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви: "За пръв път в историята Комисията емитира на финансовите пазари социални облигации, за да набере средства, които ще помогнат на хората да останат на работа".

    Еврокомисар Йоханес Хан, отговарящ за бюджета и администрацията, заяви: "С тази операция ЕК направи първа стъпка, за да се нареди сред главните участници на световните капиталови пазари за дългови инструменти. Силният инвеститорски интерес и благоприятните условия, при които облигациите бяха емитирани, са допълнително доказателство за огромния интерес към облигациите на ЕС. „Социалният“ аспект на емисията спомогна за привличането на инвеститори, които желаят да помогнат на държавите членки на ЕС, да подкрепят заетостта в тези трудни времена".

    И двете облигации са били емитирани при изгодни условия, отразяващи високото равнище на интерес. Цената на 10-годишната облигация е 3 базисни пункта над средните суапове. Цената на 20-годишната облигация е 14 базисни пункта над средните суапове. Окончателните премии за новата емисия са оценени на 1 и 2 базисни пункта съответно за 10-годишния и 20-годишния транш, като и двете стойности са изключително ограничени предвид емитираните суми.

    Това са изгодни ценови условия за най-голямата досега емисия на облигации от Комисията и благоприятно начало за инструмента SURE. Условията, по които Комисията взема заеми от пазарите, се прехвърлят пряко на държавите членки, които получават заемите.

    Банките, които помогнаха на ЕК по тази трансакция („съвместни букрънъри“), бяха Barclays (IRL), BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura и UniCredit, отбелязват от Еврокомисията. 

    Набраните средства ще бъдат прехвърлени на държавите членки бенефициери под формата на заеми, за да им се помогне да покрият разходите, пряко свързани с финансирането на национални режими на работа при непълно работно време и подобни мерки в отговор на пандемията.

    В този контекст по-рано този месец Комисията обяви, че ще емитира всички облигации на ЕС по инструмента SURE в размер до 100 милиарда евро като социални облигации.

    Към настоящия момент 17 държави членки ще получат финансова подкрепа по инструмента SURE, за да бъде подпомогната защитата на работните места и хората да запазят работата си. Финансовата подкрепа ще се предоставя под формата на заеми, отпускани при благоприятни условия от ЕС на държавите членки. Тези заеми ще помогнат на държавите членки да покрият разходите, които са пряко свързани с финансирането на националните режими на работа при непълно работно време, и други подобни мерки, които са въвели в отговор на пандемията, по-специално по отношение на самостоятелно заетите лица.

    По инструмента SURE биха могли да бъдат финансирани и някои свързани със здравето мерки, по-специално на работното място, използвани, за да се гарантира безопасното връщане към нормална икономическа дейност.

    Държавите членки все още могат да подават официални искания за подкрепа по линия на SURE, който разполага с капацитет до 100 милиарда евро, за да подпомага защитата на работните места и работниците, засегнати от пандемията.

    Комисията вече предложи обща финансова подкрепа от 87,8 милиарда евро по инструмента SURE на 17 държави членки.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 4 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 4 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 21 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 21 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 21 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място