петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1002 прочитания

    Tesla отчете 5-о поредно тримесечие на печалби

    Компанията отчете резултати по-високи от тези на анализаторите
    22 октомври 2020, 10:17 a+ a- a

    Компанията за електрически автомобили и възобновяема енергия на Илън Мъск Tesla отчете резултатите си за третото тримесечие. Акциите поскъпнаха с около 3%, тъй като компанията победи очакванията за EPS и приходите и отчете петото си поредно тримесечие на печалба, съобщи CNBC.

    Ето как се представи Tesla спрямо очакванията на анализаторите:
    • Печалба на акция (коригирана): 76 цента срещу 57 цента, според Refinitiv;
    • Приходи: $8,77 милиарда срещу $8,36 милиарда, според Refinitiv;
    • Нетна печалба: $331 милиона срещу $394 милиона, според Refinitiv.

    Компанията вече съобщи, че е доставила 139 300 автомобила през тримесечието, което е нов рекорд за Tesla.

    Приходите от автомобилопроизводство възлизат на $7,6 млрд., около 91% от общите за тримесечието. Брутният марж на автомобилостроенето, с изключение на регулаторните кредити, нараства последователно от 18,7% на 23,7%. По време на тримесечието Tesla спечели $397 млн. регулаторни кредити, почти удвоявайки сумата, която е направила от тези „зелени“ кредити на годишна база.

    Оперативните разходи скочиха с 33% от последното тримесечие до $1,25 млрд., тъй като Tesla започна изграждането на нови фабрики в Остин, Тексас и Бранденбург, Германия.

    Той предупреди инвеститорите, че може да отнеме 12 до 24 месеца дори да се постигне пълен капацитет в тези нови фабрики, след като те започнат да работят. Преди това Tesla планираше да започне производство в берлинския завод през юли 2021 година.

    Финансовият директор Захари Къркхорн заяви, че Tesla сега се стреми към 500 000 доставки през 2020 г. Той призна, че резултатите на компанията за третото тримесечие са подпомогнати от продажбите на регулаторни кредити, по-добри от очакваното. 

    Той също така каза, че през 2021 и 2022 г. Tesla планира да похарчи много повече, отколкото е предвиждала досега - $2,5 млрд., особено за нови фабрики и разширяване.

    През последните 9 месеца Tesla е събрала над $7 млрд. През тримесечието компанията завърши и разделяне на акции пет за едно. Когато дадена компания разделя акциите си, общата ѝ стойност не се променя, но помага на по-малките инвеститори да купуват акции. Tesla също завърши продажбата на обикновени акции на стойност $5 млрд. през септември.

    Възвръщаемостта на предстоящите капиталови разходи може да отнеме повече време от това, което Tesla постигна с последната си инвестиция във фабрика в Шанхай, отбеляза още финансовият директор.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 8 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 8 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 8 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 10 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години