четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    762 прочитания

    Италия затяга мерките, отпуска €5 млрд. в помощ на бизнеса

    Протести срещу по-строгите мерки има и в Испания и северна Англия, Гърция наложи нови карантини
    28 октомври 2020, 09:47 a+ a- a

    Манчестър

    Във вторник (27 октомври) италианското правителство одобри поредица от мерки, за да подпомогне бизнеса, най-силно засегнат от новите ограничения, въведени от правителството, в опит да овладее рязкото нарастване на коронавирусните инфекции в страната.

    В неделя правителството обяви новите правила, според които барове и ресторанти ще затварят в 18:00 часа. Затварят кината, театрите и спортните зали до 24 ноември. Това предизвика поредица от протести в Катания, Милано, Торино и други градове, а стотици демонстранти блокираха движението, изгориха кофите за боклук и се сблъскаха с полицията. Мнозина скандираха: „Свобода, свобода.“ Във вторник протестите продължиха в Рим.

    На пресконференция във вторник вечерта италианският премиер Джузепе Конти заяви, че правителството е заделило „повече от €5 милиарда“, за да предостави „незабавни ресурси“ на бизнеса, най-засегнат от ограниченията, включително „ресторанти, кафенета, пицарии, пекарни, салони за сладолед - но също и театри, кина, фитнес зали и басейни, за да назовем само няколко.“

    Конти каза, че данъчната агенция на Италия ще превежда средства по банковите сметки на хората, „най-бързият и най-ефективен метод, който сме опитвали досега“. Той каза, че средствата ще пристигнат до средата на ноември. Мерките включват също данъчни облекчения и еднократни плащания за хората в развлекателната индустрия.

    През последната седмица Италия е регистрирала средно по 17 000 нови случая на ден. Страната, която беше силно засегната по време на първата вълна на вируса, е отчела общо 564 778 случая и поне 37 700 смъртни случая. Във вторник правителството съобщи за 21 993 нови коронавирус инфекции през последните 24 часа.

    След карантина, продължила няколко месеца по-рано през годината, италианските собственици на барове и ресторанти заявиха, че новите ограничения ще принудят мнозина да затворят завинаги. Някои поставиха табели на витрините си, на които пише: „Принуден да затвори в 18:00, но наше право е да имаме бъдеще“.

    Петиция от лидери на италианската развлекателна индустрия, както и от режисьори и актьори, твърди, че новото затваряне е неоправдано, предвид строгите протоколи, които са били в сила от лятото. След като протестите в петък се превърнаха в насилие в Неапол, където вече е имало влязъл в сила вечерен час, италианското министерство на вътрешните работи предупреди, че демонстрациите са били инфилтрирани от лица, които се опитват да предизвикат проблеми, въпреки че в няколко града се провеждат и мирни протести .

    Тези актове на насилие „нямат нищо общо с формите на гражданско несъгласие и законната загриженост на предприемачите и работниците, свързани с тежката икономическа ситуация“, заяви вътрешният министър Лучиана Ламоргезе в изявление. Тя каза, че прокурорите разследват протестите.

    Междувременно испански лекари организираха национална акция, за да протестират срещу условията на работа и политиките за наемане на работа в държавната здравна система. Болниците успяха да продължат да работят с минимален персонал. Лекарите планират да повтарят протестите всеки последен вторник от месеца, докато правителството увеличи ресурсите. В Барселона стотици се събраха да протестират срещу въведените по-строги правила за овладяване на вируса. Протестите прераснаха в сблъсъци. 

    В северната част на Англия съпротивата срещу по-строгите мерки става все по-осезаема, отбелязва New York Times. Властите наложиха най-суровите ограничения в страната в региони на северната част на Англия, включително градовете Ливърпул и Манчестър, където са затворени кръчми, спортни зали и някои други несъществени фирми. Но местните власти влязоха в пререкания с централната власт за осигуряване на спасителни планове за икономиката на региона. В същото време някои жители се борят с привидно противоречиви правила, които трябва да се спазват.

    В същото време увеличаващите се инфекции в Гърция принудиха властите да обявят карантина в още 2 северни региона – Серес и Йоания, където живеят около 350 000 души. Козани и Кастория бяха сложени под карантина по-рано този месец. Допълнителни мерки, които включват задължително носене на маски и вечерен час, влязоха в сила за други региони, включително Атина и Солун, които според властите са „на ръба“ на нова карантина.

    Междувременно полският премиер Матеуш Моравецки призова протестиращите да прекратят действията си, тъй като подценяват „огромния риск“ от коронавируса. От 5 дни в страната има национални протести срещу решението на конституционния съд, което почти напълно забранява абортите в предимно католическата страна. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 6 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 8 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 11 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк