четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    944 прочитания

    Фон дер Лайен: Очакваме ръст на случаите на коронавирус през следващите три седмици

    В най-добрия случай ЕС ще разполага с до 1,2 млрд. дози ваксина срещу Covid-19 през 2021
    28 октомври 2020, 16:36 a+ a- a

    Covid-19 ситуацията е много сериозна. Това е втора вълна. Можем да очакваме броят на заболелите през следващите две до три седмици да нарасне още. Затова предупреди днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

    Тя заяви, че никоя страна не е пощадена, като силно засегнати сега са и страните от Централна и Източна Европа.

    Фон дер Лайен призова националните приложения за проследяване на заболелите да бъдат свързани към европейската система. В момента според нея 23 държави в ЕС имат подобни приложения.

    Председателят на ЕК призова за изготвяне на национални планове за ваксинация и за определяне на групите, които трябва да бъдат ваксинирани първи.

    По думите й ЕК ще предложи удължаване с още шест месеца на изключенията за облагане с ДДС на тестовете и ваксините.

    Фон дер Лайен подчерта, че в най-добрия случай ЕС ще разполага с до 1,2 млрд. дози ваксина срещу Covid-19 през 2021, като ще бъдат ваксинирани до 700 милиона души.

    "Ще отнеме време да бъде потвърдено, че една ваксина е ефективна и безопасна", заяви тя.

    "Ваксината не е някакво събитие чудо, което ще промени всичко за един ден. Тя е светлина в края на тунела", подчерта Фон дер Лайен. "Тази година Коледа ще бъде друга Коледа".

    Междувременно ЕК обяви нов пакет от мерки срещу пандемията:

    1. Подобряване на информационния поток
    За да може да се проследи разпространението на коронавируса на регионално и национално равнище, е изключително важно наличието на точна, изчерпателна, съпоставима и навременна информация относно епидемичната обстановка, както и относно тестването, проследяването на контактите и наблюдението на общественото здраве. За да се подобри обменът на данни на равнище ЕС, Комисията призовава държавите членки да предоставят на нея и на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията всички съответни данни.

    2. Въвеждане на по-ефективни и бързи тестове
    Комисията приема препоръка относно стратегиите за тестване за COVID-19, включително използването на бързи тестове за антигени. Освен това държавите членки се приканват да представят до средата на ноември национални стратегии за тестване. За да закупи директно бързи тестове за антигени и да ги предостави на държавите членки, Комисията отпусна 100 милиона евро по линия на Инструмента за спешна подкрепа. Успоредно с това Комисията започва съвместно възлагане на обществени поръчки, за да се гарантира допълнителен достъп до бързи тестове за антигени. Когато държавите членки изискват пристигащите пътници да представят отрицателен тест, но в държавата на заминаване не се извършва тестване на пътници без симптоми, пътуващите трябва да имат възможността да бъдат тествани след пристигането си. Ако за дадена дейност се изискват или препоръчват отрицателни тестове за COVID-19, взаимното признаване на тестовете е от съществено значение, по-специално в контекста на пътуванията.

    3. Пълноценно използване на трансгранични приложения за проследяване на контактите и за предупреждение
    Досега държавите членки са разработили 19 национални приложения за проследяване на контактите и за предупреждение, които са изтеглени над 52 милиона пъти. Неотдавна Комисията предложи информационно решение за свързване на националните приложения в целия ЕС чрез „Портална услуга на Европейската федерация “. Три национални приложения (на Германия, Ирландия и Италия) бяха свързани за първи път на 19 октомври, когато системата заработи онлайн. Много други приложения ще се свържат през следващите седмици. Като цяло 17 приложения функционират самостоятелно, но чрез портала могат да станат оперативно съвместими, а други приложения все още са в процес на разработване. Всички държави членки следва да създадат ефективни и съвместими приложения и да положат повече усилия за повишаване на обществената информираност, за да насърчат тяхното използване.

    4. Ефективно ваксиниране
    ЕК преговаря с производителите на ваксини, за да гарантира, че в условията на глобално търсене европейските граждани ще имат достъп до тях, веднага щом бъде доказано, че са безопасни и ефективни. След като бъдат налични, ваксините трябва да бъдат разпределени и използвани за постигане на максимален ефект. На 15 октомври Комисията очерта ключовите стъпки, които държавите членки трябва да предприемат, за да бъдат напълно подготвени, включително чрез разработването на национални стратегии за ваксиниране. Комисията ще въведе обща рамка за докладване и платформа за наблюдение на ефективността на националните стратегии за ваксиниране. През ноември 2020 ще бъдат представени заключенията от първия преглед на националните планове за ваксиниране, за да се споделят най-добрите практики.

    5. Ефективна комуникация с гражданите
    Всички държави членки следва да възобновят комуникационните кампании за противодействие на невярната, подвеждаща и опасна информация, която продължава да се разпространява, и за намаляване на риска от „умора от пандемията“. Ваксинирането е специфична област, в която публичните органи трябва да засилят действията си за справяне с невярната информация и за гарантиране на общественото доверие, тъй като европейската система за разрешаване на употребата на ваксини е изключително строга по отношение на тяхната безопасност или ефективност. Защото не ваксините сами по себе си, а тяхното наличие и използване спасяват човешки живот.

    6. Осигуряване на основни доставки
    ЕК започна нова съвместна процедура за възлагане на обществена поръчка за медицинско оборудване за ваксиниране. За да имат държавите членки по-добър и по-евтин достъп до инструментите, необходими за предотвратяване, откриване и лечение на COVID-19, днес Комисията удължава срока на временното освобождаване от мита и ДДС върху вноса на медицинско оборудване от държави извън ЕС. Комисията предлага също така болниците и медицинските работници да не плащат ДДС за ваксини и комплекти за тестване, използвани в борбата с коронавируса.

    7. Улесняване на безопасното пътуване
    Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз и Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията работят по протокол за тестване на пътниците, който да се използва от органите по обществено здравеопазване, авиокомпаниите и летищата за осигуряване на безопасно пътуване. Комисията съвместно с държавите членки и агенциите ще работи по общ подход при поставяне под карантина, като през ноември Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията ще представи коментарите си в тази връзка.

    8. Разширяване на прилагането на зелените ленти за преминаване.
    От март насам зелените ленти за преминаване, позволяващи най-вече на товарния автомобилен транспорт да преминава през граничните пунктове за по-малко от 15 минути, помогнаха за поддържане на доставките на стоки и на икономическата основа на ЕС. Комисията предлага да се разшири използването на „зелената лента за преминаване“, за да се гарантира, че мултимодалният транспорт работи ефективно в области като железопътния, водния и въздушния превоз на товари, и предоставя допълнителни насоки за улесняване на практическото прилагане, като въпроси относно електронната документация и наличието на места за почивка и за зареждане с гориво

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС