четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1464 прочитания

    От 312 евро в България до 2142 евро в Люксембург: ЕК с план за сближаване на заплатите в ЕС

    29 октомври 2020, 10:05 a+ a- a

    Валдис Домбровскис и Никола Шмит
     

    Европейската комисия предложи нова директива, която има за цел да установи европейска минимална заплата. Тя обаче няма да е една и съща за всички страни членки. Целта е да има законова гаранация, че работник от България и Люксембург ще печелят достатъчно, за да живеят достойно.

    за да гарантира, че работниците в Съюза са защитени чрез адекватни минимални работни заплати, които им позволяват да , независимо къде работят

    "Минималните месечни заплати в ЕС силно се различават - от 312 евро в България до 2142 евро в Люксембург", заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. "Дори и да се отчетат разходите за живот в двете страни, разликата все още е 1:7. Целта на инициативата обаче определено не е да изравни тези равнища", уточни Домбровскис.

    "Трябва да работим не само за икономическа, но и социална конвергенция, конвергенция на заплатите в ЕС. Защото не можем да имаме такава разлика между най-ниската и най-високата заплата в Съюза. Разликата е почти 1:7, а продуктивността не е 1:7. Определено разходите за живот са различни, но те отново не са 1:7", допълни и еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит.

    В 21 държави от ЕС има законоустановени минимални работни заплати, а в 6 страни (Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция) защитата на минималните работни заплати се осигурява изключително чрез колективни трудови договори.

    Държавите с колективно договаряне обикновено имат по-малък процент нископлатени работници, по-малко неравенство в заплащането и по-високи минимални работни заплати, отбелязва ЕК. Поради тази причина предложението на Комисията има за цел да насърчи колективното договаряне на заплатите във всички държави членки.

    Държавите, в които съществуват законоустановени минимални работни заплати, трябва да поставят на адекватни равнища условията за определяне на минимални работни заплати. Тези условия включват ясни и стабилни критерии за определяне на минимална работна заплата, ориентировъчни референтни стойности като насока за оценката на адекватността, а също редовно и своевременно актуализиране на минималните работни заплати. От тези държави членки се изисква също така да осигурят пропорционално и обективно обосновано използване на разликите и удръжките при минималните работни заплати, както и ефективното въвличане на социалните партньори в определянето и актуализирането на законоустановените минимални работни заплати.

    Уточнява се, че предложението на ЕК не задължава държавите членки да въведат законоустановени минимални работни заплати, нито определя общо равнище на минималните работни заплати.

    Дания и Швеция се обявиха против общоевропейската директива. Те заявяват, че не е работа на политиците да определят минималната заплата, пише Euronews.

     


     

     

     

     



    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 15 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 15 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 16 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 18 часа
    преди 20 часа