петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    911 прочитания

    Случаите на Covid-19 в САЩ надхвърлиха 9 млн.

    Данните за нови положителни случаи дневно се увеличават в 42 щата
    30 октомври 2020, 11:40 a+ a- a

    С ежедневните съобщения за случаи на коронавирус в САЩ, които нарастват до невиждани досега висоти, страната е прекрачила прага от 9 милиона потвърдени инфекции от началото на пандемията, съобщи New York Times.

    В четвъртък (29 октомври) САЩ поставиха още един рекорд за нови случаи в рамките на 24 часа - над 89 000, надхвърляйки рекорда, поставен миналия петък, когато страната записа 85 000. Това е еквивалент на повече от един нов случай всяка секунда.

    „Няма начин да го захаросаме: Изправени сме пред спешна криза и съществува непосредствен риск за вас, членовете на вашето семейство, вашите приятели, съседи“, каза губернаторът на Уисконсин Тони Евърс.

    През изминалата седмица новите случаи в САЩ са средно над 75 000 на ден, а 8 щата съобщиха за дневни рекорди в четвъртък. В страната са установени повече случаи, отколкото във всяка друга държава, въпреки че някои страни имат повече случаи на глава от населението. Уисконсин съобщи за над 200 смъртни случая от коронавирус през последната седмица, а броят на новите случаи експлодира, болниците са под натистк.

    Уисконсин, където се намират осем от 15-те метрополитен региона (с висока гъстота на населението) в страната с най-висок процент нови случаи, е сред първите щати, които загубиха контрол над вируса тази есен. Но вълната, започнала в Горния Среден Запад и селските райони на Запада, сега се е разпространила далеч отвъд, достигайки Ел Пасо, Чикаго и Рексбург, Айдахо.

    Губернаторът на Айдахо, Брад Литъл, наложи нови ограничения върху бизнеса и събиранията тази седмица. „Болниците в щата бързо се пълнят или вече са пълни с пациенти с Covid-19 и други пациенти, а твърде много здравни работници са болни от Covid-19“, каза Литъл.

    21 щата добавиха повече нови случаи през 7-дневния период, завършващ в сряда (28 октомври), отколкото при всеки друг седемдневен период от пандемията на фона на ожесточена президентска надпревара.

    В заключителните дни на предизборната си кампания президентът Тръмп увери избирателите, че вирусът изчезва, омаловажавайки нанесените от самия него вреди и дори подигравайки се на хората, които взимат предпазни мерки, включително, препоръчани от собствените му здравни съветници, за забавяне на разпространението на болестта, коментира още New York Times.

    Ежедневните съобщения за смъртни случаи от вируса остават далеч под пролетните си пикове, средно около 780 на ден. Но и те са започнали да се увеличават. В последните данни няма много признаци за обнадеждаване, отбелязва изданието. 

    Данните за нови случаи се увеличават в 42 щата. Североизточните щати, включително Ню Джърси и Роуд Айлънд, наблюдават нарастване в броя на инфекциите след месеци на стабилност. А в Северна Дакота, където повече от 5% от населението в момента е Covid-19 положително, най-големият дял от всички щати, данните за нови случаи продължават да растат.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 12 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 13 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 14 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 17 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк