сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1519 прочитания

    Сърбия на второ място в Европа по имунизации

    Страната ваксинира населението си основно с руска и китайска ваксини
    12 февруари 2021, 08:09 a+ a- a

    Повече от 550 000 души от 7-милионното население на Сърбия вече са получили първата доза ваксина срещу Covid-19, а 50 000 са получили и втората си доза. Това заяви президентът на страната Александър Вучич в интервю за Euronews.

    Страната е на второ място в Европа по ваксинирано население след Великобритания, уточнява медията. Сръбското правителство пък даде да се разбере, че ваксините не бива да са геополитически въпрос, а тема за здравеопазването.

    Според Вучич до края на февруари Сърбия ще е ваксинирала напълно, с две дози, повече от 1 млн. души, което е почти 15% от населението на страната. За сравнение в началото на февруари ЕС е ваксинирал около 3% от населението си. 

    Вучич заяви, че до момента Сърбия не е получила нито една доза ваксина от инициативата Covax, към която ЕС се присъедини с цел да се осигурят ваксини за по-бедните държави. 

    „Много страни получиха своите ваксини. До момента ние не сме получили нито една доза от Covax. Имаме ваксините си от двустранни ни споразумения с американците, с Pfizer. Имаме ги от Китай и от Русия. Но не ги получихме от Европейския съюз“, каза Вучич. „Някои ваксини, които идват от Изток са дори по-безопасни от тези, които взехме от Запада... но те всички са страхотни“, добави Вучич.

    „Не критикувам никого (...) Но трябваше да се погрижим за себе си. Не е лесно да гледаш останалите в околността да вземат всички тези ваксини и да няма какво да предложиш на хората си.“

    „Говорих няколко пъти с много хора от Обединеното кралство, Китай, Русия, всички висши служители. Молех ги, исках повече ваксини за Сърбия - и не само за Сърбия“, каза той.

    Сръбският президент добави, че се надява своевременно да получи повечето от ваксините от ЕС. Той каза, че от своя страна Сърбия е готова да дари „голяма част“ от дозите си на Северна Македония и евентуално на други балкански страни в нужда, „тъй като съседите ни трябва да бъдат ваксинирани по начина, по който и ние.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    преди 4 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 5 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 21 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 22 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 23 часа