петък, 23 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  269 прочитания

  Столичната община въвежда мобилна станция за измерване качеството на въздуха

  Тя е част от новата програма за подобряване качеството на въздуха в София за периода 2021-2026
  12 февруари 2021, 10:57 a+ a- a

  Започнаха 72-часавите тестове за новата мобилна станция за качеството на въздуха. Мобилната станция е на Столична община и ще измерва компонентите, характеризиращи качеството на атмосферния въздух Това каза зам.-кметът по екология на София Десислава Билева.

  Данните ще се отчитат в реално време, а станцията ще работи 24 часа.

  Първите 7-часови проби ще се извършат в кв. „Павлово“ в базата на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, а от другата седмица станцията ще бъде позиционирана в район „Панчарево“. След това тя ще бъде предадена на Столичната община за измерване в различни райони, като първи ще е „Красна поляна“, съобщи също Билева.

  „Данните ще могат да се проследят от гражданите на сайта air.sofia.bg. По този начин допълваме инструментариума, който имаме за измерване показателите за качеството на атмосферния въздух и с тази мобилна станция“ – каза също Десислава Билева, зам.-кмет по екология.

  Провеждането на 72-часовите функционални тестове се извършва с цел установяване на безпроблемната работа на станцията. След което ще бъде извършено окончателното въвеждане в експлоатация на автоматичната измервателна станция.

  През 2020 г. за всичките 6 автоматични станции на територията на Столичната община е постигнато съответствие със средногодишната норма (40µg/m3) за показател ФПЧ10. Очакваме окончателните данни да бъдат публикувани в Годишния бюлетин на ИАОС.

  „Това е втора поредна година, (както през 2019 г., а така също и през 2020 г.), през която успяваме да запазим и да продължим положителната тенденция за намаляване на средногодишната концентрация на ФПЧ10“ – посочи още Билева.

  Данните дори показват, че годишните стойности за 2020 г., са по-ниски, отколкото през 2019 г., това показват измерванията на Изпълнителната агенция по околна среда, предоставени на Столичната община.

  Зам.-кметът по екология съобщи, че е подготвена и новата Комплексна програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021 – 2026 (ПКАВ) и документът ще бъде внесен в Столичен общински съвет.

  Документът е изготвен в изпълнение на проект № BG16M1OP002-5.002-0020 „Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021 – 2026” и се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд.

  Една от новите мерки в Програмата е мобилната станция за измерване на въздуха. В нея се предвижда и въвеждането на нискоемисионни зони.

  По инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова в момента Народното събрание разглежда предложенията за промени в Закона за атмосферния въздух, в които се предвижда механизъм, по който общините ще въвеждат реда и контрола по въвеждането на нискоемисионни зони.

  Много важно за качеството на въздуха са и непрекъснатите проверки, които организира Столичен инспекторат. Директорът на инспектората инж. Веска Георгиева съобщи, че са идентифицирани източниците на замърсяване.

  Екипите на Столичен инспекторат е извършил от началото на годината 292 броя проверки на строителни обекти, както и за начина на отопление и вида на използваното гориво във фургоните за работници. За установени нарушения са съставени 73 акта. Установени са и нарушения при проверки на тежкотоварни автомобили – липса на чергило при транспортиране на строителни отпадъци и земни маси, и са съставени 3 акта.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 минути
  1681 са новите случаи на Covid-19
  Поставените ваксини за последното денонощие са 22 016
  преди 16 часа
  Президентът се срещна и с посланика на Германия
  Вчера Радев имаше среща и с посланика на САЩ
  преди 16 часа
  Вече ще има директна връзка между влак и метро
  На новата жп спирка Горна баня ще спират всички влакове, пътуващи между София и Перник
  преди 17 часа
  Почти наполовина по-малко отдадени офис площи у нас през 2021
  Възстановяване на офис пазара в България най-рано в края на годината прогнозира Cushman & Wakefield Forton
  преди 17 часа
  Португалия първа внесе националния си план за възстановяване в ЕК
  Целта ни остава да приемем всички планове до лятото, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен