четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1021 прочитания

    7 нови вирусни варианта в САЩ притежават една и съща мутация

    Тя засяга начина, по който коронавирусът прониква в човешките клетки
    15 февруари 2021, 12:06 a+ a- a

    Илюстрация: CDC/Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

    Докато американците тревожно наблюдават разпространението на варианти на коронавирус, които за първи път са били идентифицирани във Великобритания и Южна Африка, учените откриват редица нови, които изглежда произхождат от САЩ, и много от тях може да представляват същия вид изключително заразна заплаха, пише The New York Times.

    В проучване, което все още не е публикувано в научно списание и не е преминало рецензия, екип от изследователи съобщава за седем растящи линии на коронавируса, забелязани в  цялата страна. Всички са получили мутация на точно същото място в гените си.

    „Очевидно се случва нещо с тази мутация“, каза Джереми Камил, вирусолог от Центъра за здравни науки на Държавния университет в Луизиана и съавтор на новото проучване.

    Все още не е ясно дали тази споделена мутация прави вариантите по-заразни, но тъй като се появява в ген, който влияе върху начина, по който вирусът навлиза в човешките клетки, учените са силно подозрителни.

    „Мисля, че има ясен знак за еволюционната полза“, казва д-р Камил.

    Не е необичайно различните генетични линии да се развиват независимо в една и съща посока. Чарлз Дарвин разпознава конвергентната еволюция при животните. Вирусолозите са установили, че това се случва и с вирусите. Докато коронавирусът се разклонява в нови варианти, изследователите наблюдават теорията за еволюцията на Дарвин в действие всеки ден, отбелязва The New York Times.

    Трудно е да се отговори дори на основни въпроси за това колко разпространени са новите варианти в Съединените щати, тъй като страната прилага геномно секвениране на по-малко от 1% от тестовите проби за коронавирус. Изследователите откриха примери, разпръснати в голяма част от страната, но не могат да разберат къде са възникнали за първи път.

    Също така е трудно да се каже дали вариантите се разпространяват сега, защото са по-заразни или по някаква друга причина, като ваканционни пътувания или събития на суперзаразяване.

    Учените казват, че мутацията може да повлияе на това колко лесно вирусът попада в човешките клетки. Но Джейсън Маклелан, структурен биолог от Тексаския университет в Остин, който не участва в изследването, предупреди, че начинът, по който коронавирусът отприщва своите харпуни, все още е доста загадъчен.

    „Трудно е да се знае какво правят тези замествания“, каза той за мутациите. „Наистина трябва да се проследи с някои допълнителни експериментални данни.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 6 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк