петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    973 прочитания

    Новите случаи на Covid-19 намаляват в глобален мащаб 5-а поредна седмица

    От началото на 2021 г. заболеваемостта е намаляла почти на половина
    16 февруари 2021, 10:57 a+ a- a

    Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО

    По време на редовният брифинг за медии генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус съобщи, че броят на новите регистрирани случаи на Covid-19 в световен мащаб намалява за пета поредна седмица. 

    „Миналата седмица отчетохме най-малко регистрирани седмични случаи от октомври насам. Досега тази година броят на регистрираните случаи на седмична база е спаднал почти наполовина, от над 5 милиона случая в седмицата от 4 януари до 2,6 милиона случая в седмицата, започваща на 8 февруари - само пет седмици. Това показва, че опростените мерки за обществено здраве работят дори при наличие на варианти. Сега е важно как реагираме на тази тенденция. Пожарът не изгасва, но сме намалили размера му. Ако спрем да се борим на който и да е фронт, той ще се възобнови. Всеки ден с по-малко инфекции означава, спасен живот, предотвратено страдание, а тежестта върху здравните системи леко е намаляла“, заяви Гебрейесус по време на брифинга.

    Той говори и за одобрението на ваксината на AstraZeneca/Oxford, както и за необходимостта да се продължи със създаването на търсене на ваксини чрез предоставяне на правилната информация на хората.

    „Преди година казах, че се борим не само с пандемия, но и с инфодемия. През изминалата година видяхме истинската вреда, която може да бъде причинена, когато хората са затрупани от информация, неточна информация и дезинформация. Отговорът не е само в борбата с дезинформацията и изтриването на неверни или подвеждащи твърдения. Това е да изслушате истинските притеснения и въпроси, които хората имат, и да отговорите с добра информация. Това е част от причината СЗО да провежда тези редовни брифинги за медиите, публикува насоки, комуникира в своите социални медийни канали и уебсайт, провежда семинари с различни общностни и професионални групи и др. Наличието на правилна информация е от съществено значение при всяка ситуация, свързана с огнище на заболяване“, отбеляза още Гебрейесус.

    Генералният директор на СЗО информира също така, че ваксинацията в Демократична Република Конго срещу ебола вече е започнала.

    „Ебола и Covid-19 са две много различни заболявания. И двете процъфтяват, когато има неточна информация и недоверие. И двете могат да бъдат спряни с доказани мерки за обществено здравеопазване, ангажирани общности, точна информация и ваксини“, завърши Гебрейесус.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 23 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 24 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство