понеделник, 19 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  579 прочитания

  Новите случаи на Covid-19 намаляват в глобален мащаб 5-а поредна седмица

  От началото на 2021 г. заболеваемостта е намаляла почти на половина
  16 февруари 2021, 10:57 a+ a- a

  Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО

  По време на редовният брифинг за медии генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус съобщи, че броят на новите регистрирани случаи на Covid-19 в световен мащаб намалява за пета поредна седмица. 

  „Миналата седмица отчетохме най-малко регистрирани седмични случаи от октомври насам. Досега тази година броят на регистрираните случаи на седмична база е спаднал почти наполовина, от над 5 милиона случая в седмицата от 4 януари до 2,6 милиона случая в седмицата, започваща на 8 февруари - само пет седмици. Това показва, че опростените мерки за обществено здраве работят дори при наличие на варианти. Сега е важно как реагираме на тази тенденция. Пожарът не изгасва, но сме намалили размера му. Ако спрем да се борим на който и да е фронт, той ще се възобнови. Всеки ден с по-малко инфекции означава, спасен живот, предотвратено страдание, а тежестта върху здравните системи леко е намаляла“, заяви Гебрейесус по време на брифинга.

  Той говори и за одобрението на ваксината на AstraZeneca/Oxford, както и за необходимостта да се продължи със създаването на търсене на ваксини чрез предоставяне на правилната информация на хората.

  „Преди година казах, че се борим не само с пандемия, но и с инфодемия. През изминалата година видяхме истинската вреда, която може да бъде причинена, когато хората са затрупани от информация, неточна информация и дезинформация. Отговорът не е само в борбата с дезинформацията и изтриването на неверни или подвеждащи твърдения. Това е да изслушате истинските притеснения и въпроси, които хората имат, и да отговорите с добра информация. Това е част от причината СЗО да провежда тези редовни брифинги за медиите, публикува насоки, комуникира в своите социални медийни канали и уебсайт, провежда семинари с различни общностни и професионални групи и др. Наличието на правилна информация е от съществено значение при всяка ситуация, свързана с огнище на заболяване“, отбеляза още Гебрейесус.

  Генералният директор на СЗО информира също така, че ваксинацията в Демократична Република Конго срещу ебола вече е започнала.

  „Ебола и Covid-19 са две много различни заболявания. И двете процъфтяват, когато има неточна информация и недоверие. И двете могат да бъдат спряни с доказани мерки за обществено здравеопазване, ангажирани общности, точна информация и ваксини“, завърши Гебрейесус.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  16 април 2021, 16:05
  НАП: 84% от данъкоплатците са подали декларациите си по интернет
  Срокът за обявяване на доходите е до 5 май
  16 април 2021, 16:04
  JPMorgan Chase отпуска $2,5 трилиона до 2030 г.
  Средствата са предназначени за проекти в сферата на изменението на климата и устойчивото развитие
  16 април 2021, 15:48
  ЕК одобри средства за инфраструктура и здравеопазване за България
  Това става след изменение на Оперативна програма „Региони в растеж“
  16 април 2021, 15:24
  Полша стартира имунизацията с ваксината на J&J
  Здравните власти в страната смятат, че потенциалните рискове са малки и далеч по-малко сериозни от коронавируса
  16 април 2021, 15:13
  Германската Meggle затваря завода си в Шумен
  Трудовите договори на около 95 служители ще бъдат прекратени
  16 април 2021, 14:18
  Фандъкова: На 24 април пускаме метрото до „Горна Баня“
  Гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден, коментира столичният кмет