петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    929 прочитания

    Д-р Нгози Оконджо-Ивеала е новият генерален директор на СТО

    Тя е седмият директор на организацията и първата чернокожа жена, която заема поста
    16 февруари 2021, 15:02 a+ a- a

    Членовете на Световната търговска организация (СТО) направиха историческа стъпкана 15 февруари, когато Генералният съвет се съгласи с консенсус да избере Нгози Оконджо-Ивеала от Нигерия за седмия генерален директор на организацията.

    Когато встъпи в длъжност на 1 март, д-р Оконджо-Ивеала ще стане първата жена и първата африканка, избрана за генерален директор. Нейният мандат, който може да бъде подновен, изтича на 31 август 2025 г.

    „Това е много важен момент за СТО. От името на Генералния съвет поздравявам д-р Нгози Оконджо-Ивеала за назначаването ѝ за следващ генерален директор на СТО и официално я приветствам на това заседание на Генералния съвет“, каза председателят на Генералния съвет Дейвид Уокър от Нова Зеландия, който заедно с посланик Дачио Кастио (Хондурас) и посланик Харалд Аспелунд (Исландия) ръководи деветмесечния процес на подбор на генерален директор.

    Д-р Оконджо-Ивеала каза, че ключов приоритет за нея ще бъде работата с членовете за бързо справяне с икономическите и здравни последици, причинени от пандемията Covid-19.

    „За мен е чест да бъда избрана от членовете на СТО за генерален директор на СТО“, каза д-р Оконджо-Ивеала. „Силната СТО е жизненоважна, ако искаме да се възстановим напълно и бързо от разрухата, причинена от пандемията Covid-19. Очаквам с нетърпение да работим с членовете за формиране и прилагане на политическите отговори, които са ни необходими, за да потръгне отново глобалната икономика. Организацията е изправена пред много предизвикателства, но като работим заедно, можем заедно да направим СТО по-силна, по-гъвкава и по-добре приспособена към днешните реалности.

    Решението на Генералния съвет последва месеци на несигурност, възникнали, когато Съединените щати първоначално отказаха да се присъединят към консенсуса около д-р Оконджо-Ивеала и подкрепиха министъра на търговията Йо Юнг Хе от Република Корея. Но след решението на г-жа Йо на 5 февруари да оттегли кандидатурата си, администрацията на новоизбрания президент на САЩ Джоузеф Р. Байдън-младши отказа възражението на САЩ и вместо това обяви, че Вашингтон оказва своята „силна подкрепа“ за кандидатурата на д-р Оконджо-Ивеала.

    Процесът за избор на нов генерален директор беше стартиран на 14 май, когато бившият генерален директор Роберто Азеведо информира членовете на СТО, че ще се оттегли от поста си една година преди изтичането на мандата му. Впоследствие той напусна поста на 31 август.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 49 минути
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 59 минути
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 час
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 4 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години