петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    627 прочитания

    Япония стартира имунизационната си програма

    Страната започва с медицинския персонал, следват хората на 65 години
    17 февруари 2021, 09:36 a+ a- a

    Токио

    Япония започна да имунизира здравни работници срещу коронавируса на 17 февруари, въвеждайки предпазлива програма за ваксинация, като до Олимпийските игри в Токио 2020 остават малко повече от 5 месеца, предаде AFP.

    Досега странатае одобрила само ваксината Pfizer/BioNTech и започна да прилага първите инжекции в медицински център в Токио в сряда сутринта. Директорът на медицинския център Казухиро Араки стана първият човек в страната, получил ваксината извън клиничните изпитвания.

    Япония е сключила сделки с три големи фармацевтични фирми, за закупуване на достатъчно дози за населението си от 126 милиона души. Към момента само инжекцията на Pfizer е разрешена, въпреки че AstraZeneca е подала молба за одобрение.

    Процесът на одобрение на Япония е по-бавен, отколкото в някои други страни, тъй като изисква допълнителни вътрешни клинични изпитания.

    Япония планира първоначално да ваксинира 40 000 здравни работници в цялата страна и ще проучи ефектите от ваксината с две дози върху 20 000 от тях.

    Дозите ще се прилагат с интервал от три седмици, като хората от изследваната група са помолени да водят ежедневни записи за всякакви странични ефекти или реакции, съобщиха местните медии.

    След това страната се надява да ваксинира около 3,7 милиона здравни работници от март и около 36 милиона души на възраст 65 или повече години от април.

    Програмата ще се разшири по-късно за хора с хронични заболявания и работещи с възрастни хора и в крайна сметка и за общото население, но все още има малко подробности относно графика.

    Премиерът Йошихиде Суга заяви, че приема „сериозно факта, че е отнело време“ на Япония да започне ваксинации в сравнение с някои други страни. „Но днес започваме и отговорността на правителството е да подготви средата, така че много японци да бъдат ваксинирани.“

    Японският министър, който наблюдава ваксинациите, Таро Коно заяви пред медиите във вторник, че все още няма график за ваксиниране на по-широкото население.

    Той също така призна, че „няма представа“ каква част от населението ще бъде ваксинирано до началото на изместените олимпийски игри това лято.

    Трябва да се отбележи, че в страната разпространението на Covid-19 е много по-ограничено в сравнение с тежко засегнати държави като Великобритания или САЩ. До момента са регистрирани близо 418 000 инфекции и малко над 7000 смъртни случая.

    Скокът на случаите в края на миналата година накара правителството да въведе извънредно положение, което в момента е в сила в Токио и няколко други части на страната до 7 март. Мярката е ограничена и основно изисква ресторантите и баровете да затворят до 20:00 часа, като хората са призовани, но не им е наредено да останат вкъщи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 14 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство