петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    717 прочитания

    BioNTech ще достави допълнителни 200 млн. дози на ЕС

    Компанията е увеличила производствения си капацитет до 2 млрд. дози за тази година
    17 февруари 2021, 14:16 a+ a- a

    Фармацевтичната компания BioNTech съобщи, че се е съгласила да достави допълнителни 200 милиона дози от своята ваксина срещу коронавирус на Европейската комисия, която има допълнителна възможност да поиска още 100 милиона дози.

    Според настоящото споразумение общия брой ваксини, които Pfizer-BioNTech планира да достави са до 500 милиона, с потенциал да се увеличат до 600 милиона.

    През декември изпълнителният директор на BioNTech Угур Шахин заяви пред CNN, че съвместните усилия с Pfizer целят производство на 1,3 милиарда дози през 2021 г., но в сряда (17 февруари) компанията обяви, че е увеличила производствения си капацитет до 2 млрд. дози тази година.

    „Ще започнем производство в нашия завод в Марбург този месец и сме укрепили производствената си мрежа с допълнителни партньори“, каза Шахин. „Продължаваме да оценяваме, заедно с правителствата, властите и партньорите на всички нива, как бихме могли да отговорим на още по-голямо търсене на нашите ваксини в бъдеще.“

    Изследване, публикувано от израелски изследователи миналата седмица, предполага, че ваксината на Pfizer-BioNTech изглежда намалява симптоматичните инфекции с повече от 90% в реални условия. Констатациите, макар и предварителни, показват, че ваксината остава изключително ефективна в кампанията за масова ваксинация - извън внимателно контролираните условия на клинично изпитване.

    Въпреки че са част от най-големия единен пазар в света, страните от Европейския съюз са ваксинирали само малка част от общото си население от 450 милиона души. Междувременно Израел, САЩ и Обединеното кралство, които много по-бързо одобриха ваксините срещу Covid-19, постигат бърз напредък в имунизацията на своето население. Бюрократичните изоставания и производствените проблеми доведоха до нарастващо разочарование сред жителите на ЕС, които отчаяно очакват ваксината, отбелязва CNN.

    ЕС осигури 2,3 милиарда дози ваксина от шест производители, но само три бяха одобрени: Moderna, Pfizer-BioNTech и AstraZeneca. Съюзът е в ескалиращ спор с AstraZeneca, след като представители на ЕС заявиха, че компанията възнамерява да достави „значително по-малко“ дози, отколкото е било договорено поради производствени проблеми.

    По-рано тази седмица председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен беше призована да даде обяснение пред Европейския парламент, като оставката ѝ бе поискана няколко пъти. Тя призна пред членовете на Европейския парламент, че ЕС е допуснал грешки при набавянето на ваксини, като каза, че те са „закъснели с одобрението“ и са били „твърде оптимистични“ по отношение на масовото производство.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 16 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 17 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 23 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 24 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава