петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    889 прочитания

    Министър Ангелов: Обсъждаме варианти за ускоряване на ваксинацията

    Най-късно в началото на март ще заработи електронна регистратура, която ще улесни хората при записване за имунизация
    18 февруари 2021, 08:07 a+ a- a

    Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов посети Враца, където проведе среща с директорите на регионални здравни инспекции на Враца, Монтана и Видин, отговарящи за изпълнението на Националния ваксинационен план в района. Здравният министър коментира, че не е удовлетворен от темпа на ваксиниране срещу Covid-19, а сред причините посочи факта, че част от записаните за имунизация граждани не се явяват в конкретния ден.

    Той обясни, че не се наблюдава натиск върху лечебните заведения в трите области, регистира се единствено повишаване на заболяемостта в област Враца. Всички болници са обезпечени с достатъчно количества лични предпазни средства, дезинфектанти и консумативи, уточни още той

    Като недобра практика той определи и поведението на някои лични лекари, които препоръчват на своите пациенти да не се ваксинират: „За мен като лекар това е неразбираемо, защото всеки загубен човешки живот е загуба за цялата държава. В този смисъл грешна е стратегията да изчакаме недоверието ни да се превърне в доверие. Ние, лекарите, сме полагали клетва да опазваме човешкия живот и да се облягаме в решенията си на науката. Науката днес казва, че ваксините са сигурни и ще гарантират нормалния ни живот, когато ваксинираме поне 70% от населението.“

    За да се избегне забавяне в цялостния ваксинационен процес и за да се осигури по-бърз достъп до ваксина на лица от уязвимите групи, от Националния ваксинационен щаб са предложили на министъра да стартира и четвърта фаза от Националния ваксинационен план. В нея попадат възрастни хора на и над 65-години и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити. Това съобщи проф. Ангелов и уточни, че в кратки срокове предложението ще бъде обсъдено на експертно ниво и ще бъде взето окончателното решение.

    Най-късно в началото на март ще заработи модулът в Единния информационен портал за регистрация на желаещите да бъдат имунизирани. Системата ще дава възможност всеки гражданин, независимо в коя точка на страната се намира, да избере ваксинационния пункт, в който да бъде имунизиран. Платформата представлява своеобразна електронна регистратура, като въвеждането ѝ значително ще улесни хората, обясни Ангелов.

    По отношение на личните лекари здравният министър коментира, че те ще получат отговор на всички свои въпроси, касаещи ваксините и ваксинационния процес, така че да проведат информативна и спокойна кампания сред пациентите от листите си.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк