четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1147 прочитания

    България последна по усвояване на средства от SURE за подкрепа на заетостта

    Страната ни е изразходила до момента и най-малко пари за подкрепа на бизнеса и домакинствата като дял от БВП, отбелязват от КНСБ
    24 март 2021, 13:31 a+ a- a

    Страната ни е на последно място по усвояване на средства от SURE – инструмента на ЕС за подкрепа на заетостта в пандемията, показват последните данни на ЕК, съобщават от КНСБ.

    За подкрепа на работниците България е усвоила само 500 млн. евро. За сравнение Румъния е успяла да постигне 8 пъти повече – 4 млрд. евро.

    По линия на инструмента се предоставя финансова помощ под формата на заеми, които се отпускат от ЕС на държавите-членки при благоприятни условия.

    Според КНСБ фискалната ангажираност към проблемите на работещите в условията на икономическа криза може да бъде далеч по-голяма. Конфедерацията още от миналата година настоява за по-активна политика, тъй като до момента, макар и правилна в много направления, бе доста консервативна на фона на икономическата политика на останалите страни-членки на ЕС.

    "За нас това е необяснимо, защото страната ни няма проблем с държавния дълг или с хронични дефицити, какъвто имат мнозинството от тези държави, които са изразходвали няколко пъти повече средства като дял от БВП за преодоляване на последиците от кризата. Нещо повече – средствата от SURE не се вписват като дефицит в салдото по държавния бюджет", посочват от КНСБ.

    Освен последна по усвояване на средства от SURE България е изразходила до момента и най-малко пари за подкрепа на бизнеса и домакинствата като дял от БВП – 6,7% от БВП при средноевропейски стойности от 14,3%. "Това са пропуснати ползи, за да подпомогнем работещите и техните доходи в момент, в който най-силно се нуждаят", коментират от КНСБ.

    Преди няколко дни излезе и поредната статистика на Евростат за неравенствата, която отново постави България на първо място по най-много неравенства в целия ЕС. "Фискалната политика има потенциал да редуцира тези неравенства, ако се възползваме от всички средства на финансиране, които потенциално можем да получим от ЕС", допълват от КНСБ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 54 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки