понеделник, 10 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  512 прочитания

  Проучване: До 2027 онлайн B2B бизнесът ще отчете ръст от над 70%

  Пандемията значително ускорява растежа на B2C и B2B електронната търговия, сочи нов доклад
  31 март 2021, 17:00 a+ a- a

  Силен растеж за B2B пазара в електронната търговия през следващите години прогнозира  DHL Express в новия си доклад „The Ultimate B2B E-commerce Guide: Tradition is out. Digital is in“.

  Проучването прогнозира до 2025 80% от всички B2B продажби между доставчици и купувачи ще се осъществяват в дигитална среда. Въздействието на пандемията от Covid-19 върху темповете на дигитализация, а също и специфичните навици на купувачите от поколението на милениълите са основните двигатели на този глобален подем на електронната търговия.

  Това, което се прогнозира за бъдещето на B2B сектора, вече е видимо от значителния ръст на електронната търговия в B2C през последните години, където DHL Express има високи темпове на растеж, особено през празничните пикови сезони (напр. Великден, Коледа) и дните на мегапромоции (напр. Черен петък, Кибер понеделник).

  Обемите в мрежата на DHL Express, генерирани от електронна B2C търговия, са се увеличили през 2020 с приблизително 40% в сравнение с 2019. Това положително развитие на бизнеса е видимо и във финансовите резултати на компанията за 2020: С общ приход от 19,1 милиарда евро (+ 11,9% на годишна база) и EBIT от 2,7 милиарда евро (+ 34,9%), подразделението Express на Deutsche Post DHL Group приключи 2020 с най-добрия резултат в своята над 50-годишна история. Със своята световна мрежа и обхват на обслужваните индустрии, DHL Express успя да поеме бързо променящите се търговски потоци. Освен това, присъствието на компанията в повече от 220 държави и територии помогна на потребителите и бизнеса да останат свързани, като им позволи да търгуват по целия свят – дори и по време на пандемията от Covid-19.

  „Дори по време на наложени ограничения по целия свят, глобализацията показа своята устойчивост, подхранвана от дигитализацията и силата на световната търговия“, казва Джон Пиърсън, главен изпълнителен директор на DHL Express. „Тези тенденции накараха все по-голям брой потребители да се насочат към пазаруване онлайн. Пандемията ускори това стремглаво развитие, както никога досега, с рязко нарастване на бизнесите, продаващи стоки на световния пазар. По този начин електронната търговия и глобалната логистика предоставиха „ключа“ за отключване на затворените врати в обстановка на локдаун. Това спомогна за поддържане на икономиките и намаляване на въздействието на Covid-19 върху бизнеса на нашите клиенти. "

  Не само електронната B2C търговия нарастваше поради продължаващата дигитализация и промененото поведение за пазаруване на потребителите. През 2019, преди пандемията, глобалните продажби през B2B сайтове за електронна търговия и пазари вече са се увеличили с 18,2%, за да достигнат 12,2 трилиона долара, изпреварвайки пазарния дял на B2C сектора. Чрез Covid-19 и произтичащото от това ускоряване на дигитализацията този общ обем на B2B електронна търговия се очаква да достигне 20,9 трилиона долара до 2027.

  „Вече една година живеем в условия на пандемия“, казва Михаел Гривън, вицепрезидент "Глобална търговия" в DHL Express. „Година, която ни демонстрира как едно десетилетие на дигитална еволюция може да се случи само за няколко месеца и вече онлайн пазаруването, и трансграничното изпращане на стоки е новото нормално. Това е факт не само за B2C търговията, но и по отношение на електронната B2B търговия, тъй като компаниите започват да осъзнават, че платформите за онлайн търговия имат решаващо значение за техния успех сега и в бъдеще. В резултат на всичко това съвременните компании ще имат допълнителна нужда от експресна доставка по целия свят, а DHL Express е в добра позиция да подкрепи всички B2B компании по пътя им към успеха. “

  Докладът, съставен от DHL Express, разкрива фактори, движещи растежа на глобалния B2B пазар за електронна търговия: освен общите тенденции, като глобализацията и дигитализацията, новото поколение на Милениълите, ориентирано към технологиите, започва да оставя следа в глобалната търговия. Милениълите вече стоят зад 73% от всички професионални решения за развитие на B2B. Милениълите пазаруват основно онлайн и техният опит в B2C сектора се пренася и в B2B, подтиквайки компаниите да инвестират в дигитални решения, като например платформи за продажба.

  „Ако B2B бизнесите искат да се възползват максимално от новите трансгранични възможности и тези за електронна търговия, те трябва да започнат да се адаптират към променящото се поведение на пазаруване. Особено с поколението на Милениълите като ръководители, вземащи решения в B2B сектора, които допълнително стимулират неговата дигитализация. B2B секторът трябва да следва добрите практики от B2C сектора. Като международни специалисти по електронна търговия, ние разполагаме с ноу-хау и идеи, за да помогнем на бизнеса да се адаптира към текущите промени и да разгърне пълния си потенциал “, казва Лендерт ван Делфт, вицепрезидент "Глобални програми за продажби и електронна търговия".

  През 2020 DHL Express достави общо 484 милиона пратки за своите клиенти (B2C и B2B) по целия свят - около 9% повече на ден, отколкото през 2019. За да се адаптира към този значителен растеж на своята мрежа, DHL Express продължава да инвестира годишно повече от 1 млрд. евро в съвременни съоръжения по света, за да увеличи капацитета за сортиране на пратки (+ 65% от 2013 г.), наема нови служители (+ 10 000 на годишна база) и добавя нови товарни самолети към своята флотилия ( +20 на годишна база). В този контекст DHL Express наскоро обяви закупуването на още осем товарни самолета Boeing B777 и партньорство със Smartlynx Малта за добавяне на два Airbus A321 към своята флотилия. С тези мерки DHL Express гарантира, че клиентите по целия свят могат да извлекат максимална полза от глобалния бум на електронната търговия.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 53 минути
  преди 1 час
  Работното място през 2021: Вижте кои са основните тенденции
  Проучване на VMware показва, че благодарение на дистанционния модел на работа 82% от бизнес лидерите са привлекли таланти, живеещи извън големи икономически центрове
  преди 2 часа
  преди 2 часа
  Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав
  Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
  преди 3 часа
  От 1 юни България се включва към "зелния сертификат" на ЕС
  На 14 май предстои приемателно тестване
  преди 3 часа
  Проучване: Българите на възраст между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
  Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година