понеделник, 10 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  628 прочитания

  България изнася в САЩ повече, отколкото внася

  Американските инвестиции в България за 2019 са били в размер на 756 млн. долара, сочи нов доклад
  01 април 2021, 09:57 a+ a- a

  Икономиката между САЩ и ЕС се подобрява благодарение на масовия политически отговор на рецесията, предизвикана от Ковид-19. Това сочи докладът за Трансатлантическата икономика за 2021 година, представен в края на миналата седмица, съобщи Американската търговска камара в България.

  Както ЕС, така и САЩ ще се върнат към растеж през 2021, въпреки че процесът по възстановяване ще е неравномерен с напредването на САЩ.

  Що се отнася до бъдещето, докладът отбелязва, че основите на трансатлантическите отношения остават силни и вероятно ще изиграят ключова роля в икономическото възстановяване, което предстои.

  Сюзън Дангър, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара към Европейския съюз (AmCham EU) посочи: „Ние сме обнадеждени от силната политическа готовност и от двете страни за напредък в трансатлантическите отношения. Силното възстановяване ще зависи от тясното сътрудничество между ЕС и САЩ, докато се борим със световната здравна криза и нейното въздействие върху нашите икономики. Трансатлантическите партньори трябва да се възползват от възможността да изградят по-устойчива, гъвкава и иновативна икономика. Сега е времето за трансатлантическо лидерство.“ 

  Отношенията между ЕС и САЩ остават най-мащабните по рода си в света. Трансатлантическото икономическо партньорство генерира около 6 трилиона евро търговски продажби годишно и представлява половината от общото глобално потребление. Никое място в света не привлича повече преки чуждестранни инвестиции в САЩ (ПЧИ) от Европа. През последното десетилетие Европа привлече 57,3% от общите глобални инвестиции в САЩ - повече от всяко предишно десетилетие.

  Докладът сочи, че България изнася за САЩ стоки за над 910 млн. долара и услуги за 303 млн. 

  Вносът в САЩ от България представлява 1,9% от общия внос. Като се преизчисли и вътрешно-съюзния износ (от ЕС), делът на България достига 5,5%, което е исторически връх. 

  Запазва се структурата на стоките за износ от България към САЩ, които са част от технологични сектори с висока добавена стойност.

  Американските инвестиции в България за 2019 са били в размер на 756 млн. долара. В американски компании у нас са били заети близо 10 хил. души, сочи още докладът.

  Данните за българските инвестиции в САЩ са от 2017, като тогава те са достигнали 30 млн. долара.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 38 минути
  преди 50 минути
  Работното място през 2021: Вижте кои са основните тенденции
  Проучване на VMware показва, че благодарение на дистанционния модел на работа 82% от бизнес лидерите са привлекли таланти, живеещи извън големи икономически центрове
  преди 2 часа
  преди 2 часа
  Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав
  Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
  преди 2 часа
  От 1 юни България се включва към "зелния сертификат" на ЕС
  На 14 май предстои приемателно тестване
  преди 3 часа
  Проучване: Българите на възраст между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
  Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година