четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1531 прочитания

    Много от работещите в хотелите започват да се преориентират към други бизнеси или емиграция

    Над 90% от собственици и мениджъри на хотели очакват сериозна липса на кадри в близко бъдеще
    01 април 2021, 12:26 a+ a- a

    Заради несигурната бизнес среда и постоянно надвисналата опасност от нови административни забрани за извършване на стопанска дейност, много от кадрите в хотелите започват да се преориентират към други бизнеси или емиграция. 90% от хотелиерите в България очакват сериозна липса на кадри в близко бъдеще, като само 9,7% са на мнение, че няма да имат проблем с намирането на персонал.

    Това показва проучване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE) сред хотелиери от цялата страна.

    На въпроса „Оптимист ли сте за перспективите пред Вашия бизнес през следващите 6 месеца?“, само 29% отговарят положително. Делът на песимистите е 55%, а 16% отговарят, че все още не могат да преценят.

    Над 60% от хотелиерите обаче твърдят, че все пак ще успеят да запазят ключовите си служители, докато 25% не са убедени, че ще се справят.

    Според собствениците и мениджърите на хотели, въпреки широко рекламираната подкрепа за бизнеса, настоящото правителство се проваля не само тук, но и в овладяването на пандемията, като цяло. Само 3,7% от респондентите определят мерките за справянето с пандемията като „адекватни и навременни“. 44% смятат, че те са прекалено рестриктивни, докато 33% са на мнение, че мерките са прекалено либерални и закъснели.

    На въпроса, доколко правителствените програми, като мярката 60/40, успяват да компенсират спада в приходите, причинен от пандемията, 58% от респондентите са категорични, че тези мерки въобще не могат да компенсират този спад, а 39% са на мнение, че те „горе-долу компенсират“.

    С консенсус от 79%, хотелският бизнес е на мнение, че правителствените мерки са „хаотични и неуспешни“ и само 21% от респондентите ги определят като „отчасти успешни“.

    Оценката за работата на министъра на туризма през изминалите месеци също клони към студената скала на термометъра – само 15% от попълнилите анкетата са доволни от работата на Марияна Николова, докато 70% отговарят, че по-скоро не са доволни. 77% от респондентите се обединяват около позицията, че браншът има нужда от отделно министерство на туризма.

    70% от хотелиерите очакват „вълна от фалити“ до края на годината.

    Въпреки предстоящите през тази седмица избори, 70% от хотелския бизнес не очаква някакво подобрение на ситуацията.

    Кое е най-важното, което трябва да се случи в близките месеци, за да започне стабилизиране на хотелския бизнес?

    Сред разнообразието от отговори изпъкват нуждата да се планира и реализира адекватен маркетинг на дестинацията на международно, национално и регионално ниво (26,8%), отпадането тестването и карантината в генериращите за туризма ни пазари (19,5%), отмяната на всички ограничения за работата на хотелите (12,2%), нуждата от обединение на бранша, за да се постигнат общи цели (12,2%) и с по 8,5% – масовата ваксинация и редуцирането или опрощаването на данък сгради и такса смет за периодите, през които хотелите не са работили или са работили с намалени обеми.

    А на въпроса кога бизнесът ще се върне към предепидемичните си нива, болшинството от хотелиерите са по-скоро песимистично настроени – между 3 и 5 години (60%). 27% смятат, че това може да стане до две години, а около 10% предвиждат, че възстановяването ще отнеме не по-малко от пет години.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 32 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 1 час
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.