понеделник, 10 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1032 прочитания

  Много от работещите в хотелите започват да се преориентират към други бизнеси или емиграция

  Над 90% от собственици и мениджъри на хотели очакват сериозна липса на кадри в близко бъдеще
  01 април 2021, 12:26 a+ a- a

  Заради несигурната бизнес среда и постоянно надвисналата опасност от нови административни забрани за извършване на стопанска дейност, много от кадрите в хотелите започват да се преориентират към други бизнеси или емиграция. 90% от хотелиерите в България очакват сериозна липса на кадри в близко бъдеще, като само 9,7% са на мнение, че няма да имат проблем с намирането на персонал.

  Това показва проучване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE) сред хотелиери от цялата страна.

  На въпроса „Оптимист ли сте за перспективите пред Вашия бизнес през следващите 6 месеца?“, само 29% отговарят положително. Делът на песимистите е 55%, а 16% отговарят, че все още не могат да преценят.

  Над 60% от хотелиерите обаче твърдят, че все пак ще успеят да запазят ключовите си служители, докато 25% не са убедени, че ще се справят.

  Според собствениците и мениджърите на хотели, въпреки широко рекламираната подкрепа за бизнеса, настоящото правителство се проваля не само тук, но и в овладяването на пандемията, като цяло. Само 3,7% от респондентите определят мерките за справянето с пандемията като „адекватни и навременни“. 44% смятат, че те са прекалено рестриктивни, докато 33% са на мнение, че мерките са прекалено либерални и закъснели.

  На въпроса, доколко правителствените програми, като мярката 60/40, успяват да компенсират спада в приходите, причинен от пандемията, 58% от респондентите са категорични, че тези мерки въобще не могат да компенсират този спад, а 39% са на мнение, че те „горе-долу компенсират“.

  С консенсус от 79%, хотелският бизнес е на мнение, че правителствените мерки са „хаотични и неуспешни“ и само 21% от респондентите ги определят като „отчасти успешни“.

  Оценката за работата на министъра на туризма през изминалите месеци също клони към студената скала на термометъра – само 15% от попълнилите анкетата са доволни от работата на Марияна Николова, докато 70% отговарят, че по-скоро не са доволни. 77% от респондентите се обединяват около позицията, че браншът има нужда от отделно министерство на туризма.

  70% от хотелиерите очакват „вълна от фалити“ до края на годината.

  Въпреки предстоящите през тази седмица избори, 70% от хотелския бизнес не очаква някакво подобрение на ситуацията.

  Кое е най-важното, което трябва да се случи в близките месеци, за да започне стабилизиране на хотелския бизнес?

  Сред разнообразието от отговори изпъкват нуждата да се планира и реализира адекватен маркетинг на дестинацията на международно, национално и регионално ниво (26,8%), отпадането тестването и карантината в генериращите за туризма ни пазари (19,5%), отмяната на всички ограничения за работата на хотелите (12,2%), нуждата от обединение на бранша, за да се постигнат общи цели (12,2%) и с по 8,5% – масовата ваксинация и редуцирането или опрощаването на данък сгради и такса смет за периодите, през които хотелите не са работили или са работили с намалени обеми.

  А на въпроса кога бизнесът ще се върне към предепидемичните си нива, болшинството от хотелиерите са по-скоро песимистично настроени – между 3 и 5 години (60%). 27% смятат, че това може да стане до две години, а около 10% предвиждат, че възстановяването ще отнеме не по-малко от пет години.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 минути
  преди 51 минути
  Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав
  Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
  преди 1 час
  От 1 юни България се включва към "зелния сертификат" на ЕС
  На 14 май предстои приемателно тестване
  преди 1 час
  Проучване: Българите на възраст между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
  Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година
  преди 1 час
  241 са новите случаи на коронавирус у нас
  Положителни са малко над 4% от изследваните
  07 май 2021, 16:18
  Великобритания съветва хората под 40 години да не се ваксинират с AstraZeneca
  По-рано това се отнасяше само за хората под 30 години