понеделник, 10 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  642 прочитания

  България трета по смъртност от Covid-19 в ЕС

  През последните дни сме във върховата част на пика, заяви здравният министър Костадин Ангелов
  01 април 2021, 14:54 a+ a- a

  Ситуацията в страната пред последните 14 дни е такава, че се наблюдава повишаване на броя на случаите на COVID-19, като през последните дни сме във върховата част на пика, който е трети поред за страната. Това заяви по време на редовния брифинг на Националния оперативен щабминистърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

  По думите му има натиск върху лечебните заведения, като най-осезаем е той в София град и в областите Бургас, Шумен и Варна. Въпреки това очакванията на министъра са нещата в рамките на няколко седмици да се подобрят.

  Единствената надежда, която имаме, е свързана с увеличения брой на ваксинираните, като средно те са по 15 хиляди ден, посочи той. Очаква се той да се повиши.

  Здравната система разполага с 48 хил. легла за активно лечение, т.е. при необходимост имаме възможност за увеличаване на легловата база за лечение на пациенти с COVID-19, без това да компрометира качеството, обема и достъпa до медицинска грижа на пациентите, при които не е доказана коронавирусната инфекция, отбеляза Ангелов. Заетостта на леглата за лечение на пациенти с COVID-19 към 31 март е 74%, а на интензивните - 71%.

  През април се очаква страната ни да получи близо 700 хил. дози от четирите одобрени ваксини срещу COVID-19, като съотношението между двата типа ваксини е пропорционално – по близо 350 хил. До края на юни страната ни трябва да получи общо 1,4 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, 500 хил. от Moderna, 1 млн. дози от оксфордския лекарствен продукт и 500 хил. от ваксината на Johnson & Johnson. През април в България ще бъдат доставени и първите количества от четвъртата одобрена ваксина, която е аденовирусна, а приложението ѝ е еднодозово – близо 30 хил. дози. Тази информация изнесе директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов.

  Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че за последните 14 дни България заема пето място в ЕС по показател заболяемост със 732 души на 100 хил. население. По показателя смъртност за изминалите две седмици страната ни се нарежда на трето място в ЕС.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 50 минути
  преди 1 час
  Работното място през 2021: Вижте кои са основните тенденции
  Проучване на VMware показва, че благодарение на дистанционния модел на работа 82% от бизнес лидерите са привлекли таланти, живеещи извън големи икономически центрове
  преди 2 часа
  преди 2 часа
  Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав
  Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
  преди 3 часа
  От 1 юни България се включва към "зелния сертификат" на ЕС
  На 14 май предстои приемателно тестване
  преди 3 часа
  Проучване: Българите на възраст между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
  Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година