петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1140 прочитания

    България трета по смъртност от Covid-19 в ЕС

    През последните дни сме във върховата част на пика, заяви здравният министър Костадин Ангелов
    01 април 2021, 14:54 a+ a- a

    Ситуацията в страната пред последните 14 дни е такава, че се наблюдава повишаване на броя на случаите на COVID-19, като през последните дни сме във върховата част на пика, който е трети поред за страната. Това заяви по време на редовния брифинг на Националния оперативен щабминистърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

    По думите му има натиск върху лечебните заведения, като най-осезаем е той в София град и в областите Бургас, Шумен и Варна. Въпреки това очакванията на министъра са нещата в рамките на няколко седмици да се подобрят.

    Единствената надежда, която имаме, е свързана с увеличения брой на ваксинираните, като средно те са по 15 хиляди ден, посочи той. Очаква се той да се повиши.

    Здравната система разполага с 48 хил. легла за активно лечение, т.е. при необходимост имаме възможност за увеличаване на легловата база за лечение на пациенти с COVID-19, без това да компрометира качеството, обема и достъпa до медицинска грижа на пациентите, при които не е доказана коронавирусната инфекция, отбеляза Ангелов. Заетостта на леглата за лечение на пациенти с COVID-19 към 31 март е 74%, а на интензивните - 71%.

    През април се очаква страната ни да получи близо 700 хил. дози от четирите одобрени ваксини срещу COVID-19, като съотношението между двата типа ваксини е пропорционално – по близо 350 хил. До края на юни страната ни трябва да получи общо 1,4 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, 500 хил. от Moderna, 1 млн. дози от оксфордския лекарствен продукт и 500 хил. от ваксината на Johnson & Johnson. През април в България ще бъдат доставени и първите количества от четвъртата одобрена ваксина, която е аденовирусна, а приложението ѝ е еднодозово – близо 30 хил. дози. Тази информация изнесе директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов.

    Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че за последните 14 дни България заема пето място в ЕС по показател заболяемост със 732 души на 100 хил. население. По показателя смъртност за изминалите две седмици страната ни се нарежда на трето място в ЕС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla