събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1087 прочитания

    Германският финансов министър: Не е моментът за отваряне на икономиката

    Правителството планира допълнителен държавен дълг и повишаване на данъците за богатите и големите корпорации
    07 април 2021, 09:17 a+ a- a

    Не е моментът да обмисляме пълно възобновяване на германската икономика, а по-скоро времето да бъдем строги и да поддържаме ниски нива на инфекции, каза финансовият министър на Германия пред CNBC, като същевременно добави, че по-богатите домакинства скоро ще плащат повече данъци.

    „Няма време за отваряне. Това е моментът да бъдем много строги, за да намалим нивото на инфекции“, заяви германският финансов министър Олаф Шолц пред CNBC.

    Най-голямата европейска икономика страда от пандемията, изправена пред различни вълни от инфекции и последващи блокировки. През 2020 г. германската икономика се е свила с почти 5%, според данните на Международния валутен фонд (МВФ), а тази година се наблюдава ръст от само 3,6%.

    В същото време противопоставянето на посланията за общественото здраве от националните и регионалните лидери допълнително усложнява ситуацията.

    Армин Лашет, лидер на Северен Рейн-Вестфалия, например, заяви в понеделник (5 април), че трябва да има блокиране в цялата страна. Но миналата седмица той поиска гъвкавост, така че премиерите на отделните провинции да могат да се борят с пандемията, както намерят за добре. Канцлерът Ангела Меркел също промени плановете за блокиране за Великден.

    „Ако можем да стигнем до сходни мерки на всички места, това би помогнало много и ще го направи по-разбираемо“, каза Шолц, говорейки за различните регионални подходи.

    Към вторник (6 април) Германия е регистрирала над 2,9 милиона случая на Covid-19 и 77 103 смъртни случая, показват данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC).

    В същото време има опасения относно темпото на разпространение на ваксините. От понеделник Германия е приложила 22,8 дози на 100 жители, според ECDC. Това е по-малко от Франция, Кипър, Ирландия и Унгария.

    Освен това германските здравни експерти решиха миналата седмица да преустановят употребата на ваксината на AstraZeneca/Oxford за хора на възраст под 60 години поради подновени опасения относно съобщенията за кръвни съсиреци. Това може да се превърне в още едно препятствие за по-широкото разпространение, тъй като по-малко хора вече имат право да получат този препарат, а броят налични ваксини все още е относително ограничен.

    Говорейки пред CNBC, Шолц изрази увереност относно предстоящите седмици и месеци относно имунизацията срещу Covid. „Мисля, че ще стигнем до ситуация, при която в края на този месец ще бъдат прилагани 4 до 5 милиона дози седмично“, каза той. „Мисля, че това ще постигне необходимия напредък и затова трябва да бъдем строги сега, защото ако сме стриктни в намаляването на инфекциите, ще бъде по-лесно да постигнем успех от ваксинирането“, добави той.

    Очаква се тази година Германия да заеме €240 милиарда, за да подпомогне икономиката си. Страната е известна с това, че държи финансите си изрядни, но пандемията промени динамиката около германския дълг. Според експерти правителството трябва да продължи да осигурява помощи. Но повече заеми означават и повече данъци.

    Германия „ще има шанса да се справи с всички тежести, които идват от борбата срещу коронавируса, с по-добър растеж през следващите години“, каза Шолц, преди да добави: „Очевидно има ситуация, при която няма време за намаляване на данъците за богатите хора или за големи корпорации.“

    „Необходимо е данъчно облекчение за хората с ниски и средни доходи в домакинствата, но очевидно тези, които са много богати, имат много високи доходи и корпорациите не могат да очакват намаление на данъците“, каза той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 20 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство