четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    919 прочитания

    Галъп: Половината българи одобряват „ваксинационните паспорти“

    Близо една трета от пълнолетните българи декларират, че вече са изкарали болестта или са се ваксинирали с две дози
    13 април 2021, 14:59 a+ a- a

    1.4 милиона души са отложили планирано пътуване или почивка в България в последната година. 1.2 милиона пък са отложили планове за чужбина. Това е равносметката от последните дванадесет месеца у нас, белязани изцяло от Ковид. Това показват данни на "Галъп интернешънъл".

    25% от пълнолетните българи са отложили поне едно планирано пътуване или почивка в България в отминаващата вече цяла година с Ковид. 

    Близо половината от въобще планиращите някакво пътуване или почивка в чужбина в идните месеци, биха го отложили, ако ситуацията не се промени видимо. Само една трета от планиращите пътуване в България обаче биха отложили. България явно се възприема като по-безопасна дестинация. 29% даже твърдят, че с Ковид са преоткрили страната като добро място за туризъм.

    Общо 1.5 милиона българи планират море през започващия скоро летен туристически сезон. Близо милион пък планират планина. Над 300 хиляди ще предпочетат спа туризъм. Около 200 хиляди – екскурзии сред природни и културни забележителности и т.н.

    Като цяло обаче изследването регистрира все още понижена спрямо преди кризата туристическа активност както в страната, така и в чужбина, а също така и променени стереотипи. Оказва се, например, че заради Ковид, мнозина вече споделят интерес към места за почивка с по-малко хора. 63% твърдят, че с идването на коронавируса са започнали да избягват многолюдните места. 34% все пак не изпитват такива притеснения.

    73% пък биха предпочели пътуване за почивка само с кола. 26% нямат такъв проблем. В тази ситуация едва ли само Ковид е решаващ фактор, но явно е, че по-изолираните форми на туризъм стават и по-предпочитани.

    Позитивна новина е, че близо 2.3 милиона българи са виждали реклама на туризма ни. Това е може би първият път, когато в изследователската програма се улавя толкова сериозен дял, което се дължи на засилената активност на държавата в това отношение. Сред активно пътуващите за туризъм този дял е по-висок, а също и позитивните оценки за рекламната кампания в полза на родния туризъм.

    Все още българите са разделени по отношение на идеята за т,нар. “ваксинационни паспорти” или “зелени сертификати“: 50% по-скоро са съгласни, 43% обаче са против.

    Близо една трета от пълнолетните българи декларират, че вече са изкарали болестта или са се ваксинирали с две дози. Това означава, че ако се реализира планът на властите за нови над два милиона ваксинации до началото на летния сезон, то нормализацията на живота ни като че ли е близко.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 7 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 7 часа
    преди 23 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 24 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 24 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата