събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1552 прочитания

    Проучване за смесване на различни ваксини се разширява

    Воденото от Оксфордския университет проучване ще включи и ваксините Moderna и Novavax, освен в момента изследваните AstraZeneca и Pfizer
    14 април 2021, 11:31 a+ a- a

    Голямо проучване, което иска да установи дали различни ваксини могат да бъдат използвани за първа и втора доза на имунизация срещу Covid-19, ще бъде разширено, съобщи Evening Standard. 

    Учените, които провеждат проучването Com-Cov съобщиха, че програмата ще бъде разширена, за да включи и ваксините на Moderna и Novavax. Изследването стартира през февруари и целта му е да проучи различните дози на първите 2 ваксини, пуснати за употреба в Обединеното кралство – Pfizer и AstraZeneca.

    То се провежда от университета „Оксфорд“ и за разширяването ще търси доброволци над 50 години, които вече са получили първата си доза ваксина в последните 8 до 12 седмици.

    Матю Снейп, професор по педиатрия и ваксинология в Оксфордския университет и водещ учен на изследването обяснява: „Фокусът на това и оригиналното Com-Cov проучване е да установи дали множеството ваксини срещу Covid-19, които са налични, могат да бъдат използвани по-гъвкаво, използвайки различни ваксини за първа и втора доза. Ако докажем, че смесената употреба на ваксини генерира толкова добър имунен отговор, колкото стандартните графици и без значително увеличаване в реакцията на ваксините, това потенциално ще позволи на повече хора да завършват своята имунизация срещу Covid-19 по-бързо. Също така би довело до устойчивост в системата в случай, че една от ваксините не достига.“

    Доброволците, които са получили или ваксината Oxford/AstraZeneca, или Pfizer/BioNTech, ще бъдат разпределени на случаен принцип, за да получат или същата ваксина за втората си доза, или доза от Moderna или Novavax.

    Ваксината на Moderna започна да се разпространява в Обединеното кралство, а тази на Novavax, произведенa от GlaxoSmithKline (GSK), е в процес на преглед от Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA). Шестте нови клона на процеса ще наберат по 175 кандидати, добавяйки 1050 доброволци в тази програма.

    Учените ще разгледат всяка нежелана странична реакция и имунния отговор на тези нови комбинации. Проучването е замислено като така нареченото изследване за не-малоценност, което означава, че целта му е да демонстрира, че смесването не е значително по-лошо от несмесването.

    То ще сравнява отговорите на имунната система със златните стандарти, съобщени в предишни клинични изпитвания за всяка ваксина. Ако проучването покаже обещаващи резултати, MHRA и Съвместният комитет по ваксинация и имунизация официално ще оценят безопасността и ефикасността на всеки нов режим на ваксинация, преди той да бъде въведен за пациентите.

    Проф. Снейп заяви, че се надява резултатите от втората част на проучването да бъдат достъпни през юни или юли, като първата част се очаква да отчете резултатите следващия месец.

    На брифинг за пресата той каза: „Надявам се, че няма да изключим никакви комбинации. Ето как трябва да гледаме на него - има ли комбинации, които не бива да даваме, защото не генерират добър имунен отговор и се надявам това да не е така. Това ще ни даде много гъвкавост, не само във Великобритания, не само в Европа, където се стремим да ограничим употребите на някои ваксини за някои възрастови групи, но и в целия свят, където имаме, по-накъсани и не толкова надеждни доставки на ваксини. Но нека се надяваме, че всъщност можем да използваме това, за да поставим две дози ваксина на възможно най-много хора.“

    Изследването се провежда в девет обекта, подкрепени от Националния институт за здравни изследвания, Националния консорциум за оценка на графика за имунизация и финансиране от Работната група по ваксините и Коалицията за иновации за готовност за епидемия.

    Професор Джеръми Браун, член на Съвместния комитет по ваксинация и имунизация, каза, че в крайна сметка хората ще „трябва“ да смесват ваксини срещу Covid-19. Пред BBC той обясни: „На практика ще трябва да бъде така, защото, след като завършите курса, да речем, на Moderna или Pfizer, или AstraZeneca с две дози, в бъдеще ще бъде доста трудно да се гарантира, че отново ще получите същия тип ваксина. Така че ще има смесване и съвпадение дори от гледна точка само на факта, че в рамките на следващите няколко години ще се наложи трета и четвърта ваксинация. Получаването на данни за това е важно, така че в момента има клинични проучвания за имунния отговор на комбинациите от смесени ваксини.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 17 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство