петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    957 прочитания

    Германия е на път да създаде система за налагане на национална карантина

    Тя ще може да избегне премиерите на провинции и да действа на национално ниво
    14 април 2021, 12:39 a+ a- a

    Правителството на канцлера Ангела Меркел направи още една крачка с цел да си осигури правото да налага ограничения върху райони, където коронавирусът се разпространява бързо, надделявайки над премиерите на провинции, които не желаят да предприемат действия, предаде The New York Times.

    Меркел и нейните министри одобриха законодателно предложение, което ще улесни националното правителство да налага блокировки и други ограничения за движение в региони, където нивата на инфекция преминават определен праг. При сегашните нива новите правила биха блокирали повече от половината от страната.

    Според германската децентрализирана структура 16-те премиери на провинции се срещат редовно с канцлера, за да се споразумеят за националните политики в отговор на коронавируса. Но тъй като различните региони изпитват различна степен на заразяване, някои премиеру не са склонни да прилагат договорените ограничения, което води до объркване и разочарование сред много германци.

    „Вярвам, че това изменение е толкова важно, колкото и спешно решение за това как да се действа при пандемията от коронавируса“, ​​заяви канцлерът пред репортери след среща с министрите си.

    Парламентът все още трябва да обсъди и одобри предложението, което ще бъде под формата на изменение на Закона за защита срещу инфекция. Очаква се процесът да започне тази седмица.

    Съгласно предложеното изменение федералното правителство може да принуди магазините и културните институции да затворят и да наложи ограничения за броя на хората, на които е разрешено да се събират във всеки регион, където инфекциите надхвърлят 100 нови случая на 100 000 жители за период от седем дни.

    Още по-противоречиво е, че законът ще позволи на правителството на Меркел да нареди училищата и дневните центрове да се затворят, ако броят на новите инфекции достигне над 200 на 100 000 жители. Училищата попадат под юрисдикцията на провинциите и местните лидери не са склонни да се откажат от този контрол.

    Германия е регистрирала повече от 3 милиона инфекции и над 78 700 смъртни случая от Covid-19, откакто вирусът започна да се движи през страната миналата пролет. Страната регистрира 10 810 нови случая на инфекция във вторник, което увеличава националния процент на заразяване до над 140 на 100 000.

    Очаква се броят на пациентите в реанимация да достигне рекорд този месец, тъй като страната се бори да ваксинира достатъчно хора, за да изпревари разпространението на силно заразния вариант B.1.1.7.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 1 час
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS