петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    902 прочитания

    ЕП започва да проверява националните планове за икономическо възстановяване

    Те ще бъдат оценявани от работна група
    22 април 2021, 08:57 a+ a- a

    Европейският парламент ще започне да проверява националните планове за възстановяване на страните членки на ЕС. Това съобщи парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП). За целта се създава специална работна група.

    „Парите, които страните от ЕС получават от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), трява да бъдат харчени за подобряването на бъдещето на нашите граждани чрез по-зелена, по-цифрова и устойчива Европа. Проектите, които се споразумяхме да финансираме, ще помогнат на хората, засегнати от пандемията от коронавирус, ще направят нашите икономики по-модерни, по-конкурентоспособни, по-дигитални, по-зелени и по-чисти“, заяви евродепутатът Зигфрид Мурешан, зам.-председател на групата на ЕНП.

    Работната група ще задейства процедурите така, че ЕП да може да гарантира, че всяко евро от Фонда за възстановяване за 672,5 милиарда да бъде похарчено там, където е необходимо.

    „Очакваме държавите членки да се консултират с всички национални заинтересовани страни, за да създадат амбициозни, модерни и устойчиви национални планове. Ако някой от тези планове се отклонява от ясно установените стандарти, незабавно ще поискаме преразглеждане и подобляване на националните предложения. По закон Европейската комисия е задължена да вземе предвид мнението на Парламента“, обясни Мурешан.

    „От изключителна важност е националните планове да подобрят конкурентоспособността, да постигнат точния баланс между инвестициите и реформите“, заяви Естер де Ланге, друг зам.-председател на групата на ЕНП. "Някои от областите, където ние очакваме по-сериозни ангажименти, са трансграничната устойчива енергийна и транспортна инфраструктура, инвестиции във високоскопостния интернет и облачен капацитет, както и в подобряването на енергийната ефективност на сградите", допълни тя.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 1 час
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS